Gazdasági növekedés és jólét. A világgazdasági nyitás hatása a vidéki jólétre Indiában = Economic growth and well-being. Liberalization and well-being in rural India

Folk, György (2012) Gazdasági növekedés és jólét. A világgazdasági nyitás hatása a vidéki jólétre Indiában = Economic growth and well-being. Liberalization and well-being in rural India. PhD thesis, Budapesti Corvinus Egyetem, Nemzetközi Kapcsolatok Doktori Iskola.

[img]
Preview
PDF :
4MB
[img]
Preview
PDF : (draft in English)
113kB
[img]
Preview
PDF : (az értekezés tézisei magyar nyelven)
136kB

Abstract

A nemzetközi kapcsolatok tudományágának kutatásában szűk helye van az ázsiai regionális kutatásoknak az utóbbi két évtized során, és – részben a nagy európai trendet követve – még kevésbé kap globális helyének és növekvő nemzetközi szerepének megfelelő helyet India. Ha mégis, a figyelem az óriásország egészéhez képest kevésbé jelentős, ám számunkra szembeötlőbb tárgyakra és vonatkozásokra irányul. Ez a tanulmány az India történelmével és társadalmával, majd később gazdasági rendjével való évtizedes foglalkozás eredménye. Arra a maggyőződésre épül, hogy a sok felől megközelíthető emberi valóságot nem lehet veszteség nélkül tudományágakra szeletelni és a szerteágazó résztudományok metszéspontjában pozitivista kutatással el nem érhető, ám korunk emberi létezése szempontjából mértékadó igazságok bukkannak fel. India a jelen tézisek kidolgozója számára újra és újra, egyre mélyebb szinten újra jelentkező kutatási tárgy. Sajátos viszonyait, különleges lehetőségeit és félelmetes középtávú globális fenyegetéseit Európa legnagyobb részében túl kevesen értik és veszik figyelembe, ezért hazai kutatójára az Indiára figyelmeztető "szakértő" szerepe vár. Ennek megfelelően ennek a munkának, amint számos más írásomnak is kettős, figyelemfelhívó és réskitöltő szerepe van.

Item Type:Thesis (PhD thesis)
Supervisor:Csicsmann László
Subjects:Regional economy
Economic development
ID Code:618
Date:31 May 2012
Deposited On:11 May 2012 12:44
Last Modified:28 Sep 2013 14:41

Repository Staff Only: item control page

Downloads

Downloads per month over past two year

View more statistics