Professzionalizáció új iránya a turizmus szektorban = New Professionalism in the making – the case of the Tourism Sector?

Formádi, Katalin (2011) Professzionalizáció új iránya a turizmus szektorban = New Professionalism in the making – the case of the Tourism Sector? PhD thesis, Budapesti Corvinus Egyetem, Szociológia Doktori Iskola.

[img]
Preview
PDF :
1MB
[img]
Preview
PDF : (draft in english)
122kB
[img]
Preview
PDF : (az értekezés tézisei magyar nyelven)
314kB

Abstract

A turizmus viszonylag új jelenség, mely csak a XX. század második felében vált tömegessé és került ezzel párhuzamosan a közvélemény és a tudomány figyelmébe. A turizmus rendkívül gyors változása, fejlődése miatt itt jól nyomon követhető a szakmává válás problémája és folyamata. A disszertációm kilép a legtöbbet kutatott szállodaipar keretei közül és az ágazati helyett piaci megközelítést alkalmazva két dinamikusan fejlődő területre koncentrál: az egyik az egészség- és wellness turizmus, mely az erősödő egészségtudatosságnak, aktivitásnak köszönheti felfutását; a másik pedig a rendezvény- és a konferenciaturizmus, mely az újdonságok, (szakmai) ismeretek átadásának és a szakmai kapcsolatok ápolásának hatékony csatornájaként vált népszerűvé. A kiválasztott területeken feltárom a szakmává válási folyamatait, objektív és szubjektív megközelítést alkalmazva, arra keresem a választ, hogy a vizsgált területeken belül milyen új szakmák kialakulását lehet nyomon követni, mik e szakmák sajátosságai, milyen szereplők játszanak szerepet a szakmák kialakulásában, milyen folyamatok vezetnek e szakmák kialakulásához, valamint hol tart a vizsgált területeken a professzionalizáció. Az elmélet szintjén a szakmák strukturalista-funkcionalista (makro) megközelítését és az új mikroszintű megközelítéseket alkalmazva - melyek a szakmák lehatárolása helyett a munkavégzés jellemzőire helyezik a hangsúlyt - újraértelmezem a professzionalizáció folyamatát. Az empirikus kutatások eredményeiként felvázolok egy ideáltipikus fejlődési modellt, mely alkalmas lehet újonnan professzionalizálódó területek modellezésére.

Item Type:Thesis (PhD thesis)
Supervisor:Kuczi Tibor
Uncontrolled Keywords:egészség- és wellness turizmus, rendezvény- és a konferenciaturizmus, health tourism, event and conference tourism
Subjects:Commerce and tourism
Social welfare, insurance, health care
ID Code:532
Date:16 February 2011
Deposited On:03 Feb 2011 16:05
Last Modified:28 Sep 2013 14:40

Repository Staff Only: item control page

Downloads

Downloads per month over past two year

View more statistics