Corvinus University of Budapest (Doctoral Programs) | Corvinus Research Archive | Central Library | DART-Europe Portal
Logo

A jódellátottság növelésének lehetőségei Magyarországon

Puskás, Áron (2007) A jódellátottság növelésének lehetőségei Magyarországon. PhD thesis, Budapesti Corvinus Egyetem, Tájépítészet és Döntéstámogató Rendszerek Doktori Iskola.

[img]
Preview
PDF :
1556Kb
[img]
Preview
PDF :
568Kb
[img]
Preview
PDF :
416Kb

Abstract

Munkám témaválasztását egy rendkívül aktuális és sürgős megoldást igénylő népegészségügyi helyzet indokolta. Több hazai és nemzetközi szervezet felmérései és vizsgálatsorozatai alapján kijelenthető, hogy Magyarország 80%-án az ivóvizek jódtartalma igen alacsony – hozzávetőleg 30-50 µg/liter – és az ország ezen területén élő lakosok szervezetébe a normál táplálkozással nem jut megfelelő mennyiségű jód! A jódhiány igazoltan súlyos egészség-károsodások forrása lehet. Miután Magyarországon a teljes táplálékláncból hiányzik ez az elem, így jódhiányról csak a növény-állat-ember vonatkozások együttes említésével van értelme beszélni! A jódprevenció tárgykörében végzett kutatásaim és elemzéseim arra irányultak, hogy a hazai jódellátottság társadalmi és gazdasági feltételeinek komplex analízise révén megoldási javaslatokat dolgozzak ki a magyar lakosság élelmiszerekkel történő jódellátottságának és életminőségének javítása, valamint az egészséges táplálkozás lakosság felé történő hatékony kommunikációjának kialakítása céljából. Munkámban komplexen elemeztem a rendelkezésre álló nemzetközi és hazai jód-ellátottsággal kapcsolatos tapasztalatokat. Bemutattam, hogy a jódhiány megelőzésére számos lehetőség kínálkozik, de ezek közül leghatékonyabbnak a természetes úton megvalósuló jód-profilaxis tekinthető. Kísérletet tettem a jód – mint esszenciális, életfontosságú nyomelem – humán, valamint veteriner biológiai jelentőségének bemutatására is. Kutatásom során - összesen 38 ezer pulyka, 71 tejelő szarvasmarha és 48 tejelő kecske bevonásával - jódos takarmányozási vizsgálatsorozattal igazoltam a jód takarmányozásban betöltött kiemelt fontosságát, illetve az állati szervezetekre gyakorolt pozitív élettani hatását. Közvetlen kérdőíves megkérdezéses vizsgálatokat végezve képet kaptam a magyar fogyasztók vitaminokkal, ásványi anyagokkal, nyomelemekkel (ezen belül jóddal) kapcsolatos tudásszintjéről. Ennek eredményeit felhasználva a gyakorlati marketing szempontjából számos érdekes és értékes stratégiát fektettem le azzal kapcsolatban, hogy hogyan lehet a magyarországi jód-profilaxist optimális módon megvalósítani. Jódprevencióval kapcsolatos kutatásaim további módszere a conjoint analízis volt, melynek segítségével a magyar fogyasztók számára optimális jód-pótlást szolgáló készítmény megtervezése, illetve országos szintű jódprevenciót szolgáló, hatékony marketing stratégia kidolgozása volt célom. Fentiek alapján a jódprevenció tárgykörében végzett kutatásaim és elemzéseim eredményeinek összefoglalásaként egyértelműen megállapítható, hogy a jód-profilaxis hatékony megvalósítása és széleskörű tudatosításának biztosítása sürgős és elodázhatatlan népegészségügyi feladat.

Item Type:Thesis (PhD thesis)
Supervisor:Lakner Zoltán
Uncontrolled Keywords:jódpótlás, jódhiány, conjoint elemzés
Subjects:Food and beverage technology
Chemistry
ID Code:261
Date:2007
Deposited On:21 Nov 2007
Last Modified:28 Sep 2013 14:38

Repository Staff Only: item control page