A borárakat meghatározó tényezők Magyarországon, különös tekintettel a földrajzi árujelzőkre = Factors determining wine prices in Hungary, especially regarding geographical indications

Gál, Péter (2020) A borárakat meghatározó tényezők Magyarországon, különös tekintettel a földrajzi árujelzőkre = Factors determining wine prices in Hungary, especially regarding geographical indications. Doktori (PhD) értekezés, Budapesti Corvinus Egyetem, Gazdálkodástani Doktori Iskola. DOI 10.14267/phd.2020022

Teljes szöveg

[img]
Preview
PDF :
2MB
[img]
Preview
PDF : (a disszertáció tézisei magyar nyelven)
356kB
[img]
Preview
PDF : (draft in English)
321kB
[img]
Preview
PDF : (dissertation in English)
2MB

Kivonat, rövid leírás

Jelen dolgozat célja a borárakra ható tényezők feltárása a magyar piacon. Vizsgálatom fókuszában azon tényezők állnak, amelyek a borok eladói és vevői (fogyasztói) között meglévő információs aszimmetria feloldására szolgálnak, valamint, az a kérdés, hogy ezen elemek miképpen magyarázzák az egyes borok árai között tapasztalt különbségeket.A bor készítésének és fogyasztásának története több ezer évre nyúlik vissza (Lőrincz és Barócsi, 2010), és e hagyomány mélyen beágyazódott a nyugati kultúrkörbe. A bor – tudományos szempontból – ugyanakkor nem csak fogyasztása vagy termelése kapcsán népszerű téma. A közgazdászok számára a borászat, a bor és különösen a jó bor Storchmann (2012) megfogalmazása szerint elsősorban a nagy árkülönbségek, hosszú eltarthatósága (miközben akár értékét is növelheti), az évjárati hatások és az ár kapcsolata, valamint amiatt lehet érdekes, mert tapasztalati termékként minősége csak elfogyasztását követően ítélhető meg.A borok világa változatosságának mértékét tekintve jelentősen kiemelkedik a mezőgazdaság többi szektora közül. Ez a változatosság a piacon is megjelenik, nem gyakori, hogy bármely más mezőgazdasági termékért ennyire különböző árakat kérjenek el azok termelői vagy értékesítői.

Tétel típusa:Disszertáció (Doktori (PhD) értekezés)
Témavezető:Jámbor Attila
Tárgy:Kereskedelem, Turizmus, Vendéglátás
Növénytermesztés, gyümölcstermesztés, kertészet
Mezőgazdaság
Azonosító kód:1096
Védés dátuma:30 szeptember 2020
DOI:10.14267/phd.2020022
Elhelyezés dátuma:22 Jul 2020 09:47
Last Modified:29 Jan 2021 07:41

Csak a repozitórium munkatársainak: tétel módosító lap

Letöltések

Letöltések száma az elmúlt két évben, havonkénti bontásban

View more statistics