A jövő alakítása a vállalati stratégiaalkotási gyakorlatban = How future is being constructed in the corporate strategy-making practice?

Gáspár, Judit (2016) A jövő alakítása a vállalati stratégiaalkotási gyakorlatban = How future is being constructed in the corporate strategy-making practice? PhD thesis, Budapesti Corvinus Egyetem, Gazdálkodástani Doktori Iskola. DOI 10.14267/phd.2016002

[img]
Preview
PDF : (disszertáció)
2MB
[img]
Preview
PDF : (dissertation in English)
2MB
[img]
Preview
PDF : (az értekezés tézisei magyar nyelven)
1MB

Abstract

A bemutatott kutatás alapján megállapítható, hogy (1) a vállalati jövőalkotás, illetve a stratégiai döntéshozók jövőhöz és az időhöz való személyes viszonya szorosan összefügg. A (2) stratégiakutatáshoz kapcsolódóan az esettanulmány azt mutatta, hogy az eltérő idősíkok (múlt, jövő, jelen) egyszerre vannak jelen a stratégiát alkotók szemléletében és döntéseiben. Az esettanulmány hatására számos, a vállalati jövőalkotással, (3) foresight-tal kapcsolatos rokon területet ismertem fel, melyek mind koncepcionálisan, mind gyakorlati szinten tovább gazdagíthatják a foresight témakörét, illetve egymást is. Ilyen terület a tanuló szervezet és a vállalati foresight kapcsolata; illetve a szervezeti identitás (ki)alakulása és a vállalati jövőalkotó tevékenység kapcsolatrendszerének elemzése. A disszertáció fontos eredménye továbbá a releváns elméleti irodalom újra-interpretálása: egy olyan elméleti modell (konstrukció) létrehozása, mely a vállalati jövőalkotási folyamat összetett mechanizmusait mutatja be újszerűen.

Item Type:Thesis (PhD thesis)
Supervisor:Czakó Erzsébet
Subjects:Management, business policy
ID Code:889
Date:27 January 2016
DOI:10.14267/phd.2016002
Deposited On:19 Jan 2016 08:17
Last Modified:15 Jun 2017 16:53

Repository Staff Only: item control page

Downloads

Downloads per month over past two year

View more statistics