Globális egyensúlytalanságok. Elméleti és történeti megközelítés = Global imbalances. A theoretical and historical approach

Kürthy, Gábor (2012) Globális egyensúlytalanságok. Elméleti és történeti megközelítés = Global imbalances. A theoretical and historical approach. PhD thesis, Budapesti Corvinus Egyetem, Közgazdaságtani Doktori Iskola.

[img] PDF : (disszertáció)
4MB
[img]
Preview
PDF : (draft in English)
440kB
[img]
Preview
PDF : (az értekezés tézisei magyar nyelven)
407kB

Abstract

A globális egyensúlytalanságok nagy világgazdasági súllyal rendelkező országok időben tartós, egyoldalú külső finanszírozási pozíciójaként határozható meg. Az USA a nyolcvanas évek elejétől kezdve két negyedév kivételével finanszírozási igényt mutatott, az ezredfordulót követően az amerikai hiány legnagyobb finanszírozójává az időközben a második legnagyobb gazdasággá zárkózó Kína vált. A két legnagyobb gazdaság kölcsönösen függ egymástól, mert a kínai tartalékok zöme dollárban denominált amerikai államkötvény, amelynek értéke (mintegy 3000 milliárd dollár 2010-ben az IFS adatai szerint) körülbelül megegyezik az USA GDP-arányos nettó (negatív) beruházási pozíciójával. A kapcsolat ugyanakkor nem csak pénzügyi, mert a kínai exportorientált növekedésből és az USA külkereskedelmi hiányából levezethető. (...)

Item Type:Thesis (PhD thesis)
Supervisor:Bánfi Tamás
Uncontrolled Keywords:pénzügyi rendszer, közgazdasági modellek, globális egyensúlytalanságok
Subjects:International economics
Economics
ID Code:636
Date:28 September 2012
Deposited On:18 Sep 2012 15:20
Last Modified:28 Sep 2013 14:42

Repository Staff Only: item control page

Downloads

Downloads per month over past two year

View more statistics