A piacszabályozás elméleti és gyakorlati aspektusai a közszolgáltató szektorokban, elsősorban az energiaszektor árszabályozása példáján = Theoretical and practical aspects of price regulation through the examples of energy sectors

Sugár, András (2011) A piacszabályozás elméleti és gyakorlati aspektusai a közszolgáltató szektorokban, elsősorban az energiaszektor árszabályozása példáján = Theoretical and practical aspects of price regulation through the examples of energy sectors. PhD thesis, Budapesti Corvinus Egyetem, Közgazdaságtani Doktori Iskola.

[img]
Preview
PDF :
2MB
[img]
Preview
PDF : (draft in English)
374kB
[img]
Preview
PDF : (az értekezés tézisei magyar nyelven)
279kB

Abstract

A dolgozat egy elméleti bevezetővel kezdődik. Az elmélet része egy mikroökonómiai jellegű összefoglalás, ezen belül a monopol- és fokozottan az árszabályozás áll az elemzés középpontjában. (1-3. fejezetek) Ezután következik a villamosenergia és a gáz iparágak piaszerkezeti jellegű leírása. (4-5. fejezet) Ezt követi az elmúlt évek magyar árszabályozási történetében fontos szerepet játszó hőmérsékletkorrekció elemzése, ismertetése.. (6. fejezet) Két általam jelentős problémát vizsgáltam meg alaposabban, a hőmérséklettel kapcsolatos problémákat és a tőkeköltség számítását. Utóbbi leírása végül a függelékbe került, esettanulmány-szerűen, elsősorban az alkufolyamat elméleti mezben történő menetét mutatva be. Ezt követi az piac- (ezen belül elsősorban az ár-) szabályozás történetének áttekintése, az elméleti jellegű megállapításokkal együtt. Ebben a részben is találhatók saját készítésű statisztikai számítások, de csak olyanok, amik az adott elméleti problémát konkrétan illusztrálják, jobban megvilágítják. Itt foglaltam össze röviden a távközlésben történő ársapka szabályozást is, illetve az itt végzett tevékenységem eredményeit (7-10. fejezetek) A 11. fejezet a dolgozat legfontosabb tartalmi mondanivalójának rövid összefoglalása, a számomra legfontosabb végkövetkeztetés kiemelése.

Item Type:Thesis (PhD thesis)
Uncontrolled Keywords:állami szabályozás, energetika, state regulation, price regulation, energy
Subjects:Economic policy
Energy economy
ID Code:570
Date:28 September 2011
Deposited On:19 Sep 2011 09:48
Last Modified:28 Sep 2013 14:41

Repository Staff Only: item control page

Downloads

Downloads per month over past two year

View more statistics