A vállalati értéknövelés helye a magyar középvállalatok stratégiai célrendszerében = The Role of Company Value Creation in the System of Strategic Objectives of Hungarian Medium-sized Enterprises

Könczöl, Erzsébet (2008) A vállalati értéknövelés helye a magyar középvállalatok stratégiai célrendszerében = The Role of Company Value Creation in the System of Strategic Objectives of Hungarian Medium-sized Enterprises. PhD thesis, Budapesti Corvinus Egyetem, Gazdálkodástani Doktori Iskola.

[img]
Preview
PDF :
1MB
[img]
Preview
PDF : (draft in english)
182kB
[img]
Preview
PDF : (az értekezés tézisei magyar nyelven)
259kB

Abstract

A vállalatok stratégiai célrendszere áll a disszertáció középpontjában, ezen belül is az a kérdés, hogy a sokrétű stratégiai célok hogyan, milyen tényezőktől függően rendeződnek célhierarchiába, mindezt konkrétan a magyar középvállalatok körében vizsgálva. A disszertáció első része áttekinti a vizsgálat négy pillérére vonatkozó szakirodalmi alapokat – a vállalati stratégiát, a vállalati értéket és a vállalatok életciklusát érintő megközelítéseket, valamint a magyar középvállalati szektort jellemző adatokat és tendenciákat. A disszertációban vizsgált alapkérdések: • A kutatók és a vállalatvezetők egy része a versenystratégiai célokat és az értéknövelést középpontba állító stratégiai célokat szembenállónak, ha nem is egymást kizárónak, de ellentétesen hatónak értékeli. A disszertáció kutatási kérdése, hogy alátámasztható-e az a vélemény, amelyik a versenyelőny megszerzésével és megtartásával, valamint a vállalati többletérték megteremtésével és növelésével kapcsolatos célokat egymást támogató, erősítő, kiegészítő céloknak tekinti, s bár adott vállalati szituációban akár az egyik, akár a másik típusú cél dominánsabbá válhat a másiknál, de a vállalati stratégia időhorizontját tekintve ezek a cél-területek együttesen jelen vannak, és egymással kölcsönhatásban befolyásolják a vállalat küldetésének teljesítését? • A másik kutatási kérdés, hogyan jellemezhetőek a magyar középvállalatok stratégiai célrendszerét befolyásoló fő tényezők, s mi jellemzi az értéknövelő és a versenystratégiai célok viszonyát a magyar vállalatok, ezen belül főként a középvállalatok körében?

Item Type:Thesis (PhD thesis)
Supervisor:Chikán Attila
Uncontrolled Keywords:vállalatok stratégiai célrendszere, vállalati stratégia, középvállalatok, versenystratégia
Subjects:Management, business policy
ID Code:402
Date:2008
Deposited On:02 Mar 2010 16:38
Last Modified:05 Dec 2013 08:28

Repository Staff Only: item control page

Downloads

Downloads per month over past two year

View more statistics