A multikulturalizmus elméleti és gyakorlati kérdései Ausztrália esetében = The theoretical and practical issues of multiculturalism in the case of Australia

Tolnai, Ágnes (2008) A multikulturalizmus elméleti és gyakorlati kérdései Ausztrália esetében = The theoretical and practical issues of multiculturalism in the case of Australia. PhD thesis, Budapesti Corvinus Egyetem, Nemzetközi Kapcsolatok Doktori Iskola.

[img]
Preview
PDF :
1MB
[img]
Preview
PDF : (draft in english)
154kB
[img]
Preview
PDF : (az értekezés tézisei magyar nyelven)
159kB

Abstract

A disszertációban arra vállalkozom, hogy kritikai szemmel összefoglaljam a multikulturalizmus elméleti kérdéseit, megkeressem az egyes elméletek kapcsolódási pontjait és feltárjam azokat a kérdéseket, amelyeket az elméletek nem, vagy csak hiányosan tárgyalnak. A téma igen aktuális. A többnemzetiségű államokban egyre több vallási vagy etnikai alapú konfliktus alakul ki, amelyek kezelése igen kevés helyen mondható sikeresnek vagy ítéli meg egységesen azt sikeres történetként a nemzetközi közösség. Európa vagy az Egyesült Államok ugyanúgy a többnemzetiségű lét konfliktusait éli meg napjainkban, mint Afrika vagy Ázsia, Latin-Amerika. Miért kezelik a kérdést egyes államok sikeresebben, mint mások? Miért élnek együtt békésen egyes államokban különböző etnikumok és vallások, míg másokban ez az együttélés polgárháborúhoz, utcai zavargásokhoz vagy alkotmányban is deklarált hátrányos megkülönböztetéshez vezet? A multikulturalizmust kormányzati politikai szinten kezelő államok közül Ausztráliát választottam a kérdés feltárására. Ebben az Ázsiához közeledő angolszász országban a világ majd’ összes vallása és nemzetisége megtalálható. Hogyan tudják kezelni az egyes kormányok a felmerülő konfliktusokat? Milyen konfliktusok jellemzőek egy multikulturális államra? Hogyan befolyásolja a kormányzati válaszokat a politikai váltógazdaság? Milyen hatása van a gazdasági körülményeknek és az ország bevándorló jellegének a multikulturális politika alakulására? Ezen kérdések megválaszolásával közelebb kerültem a multikulturalizmus-modellek megértéséhez, közös elemeik magyarázataihoz. Az ausztrál esettanulmány által pedig rá tudtam világítani azokra a pontokra, amelyek alapján összehangolhatóak az elméleti alapvetések és a jól működő gyakorlat.

Item Type:Thesis (PhD thesis)
Supervisor:Rostoványi Zsolt
Uncontrolled Keywords:kulturális jogok, asszimiláció, bevándorláspolitika, Ausztrália, multiculturalism, migration
Subjects:Culture, sport
International relations
ID Code:328
Date:8 December 2008
Deposited On:25 Nov 2008
Last Modified:28 Sep 2013 14:38

Repository Staff Only: item control page

Downloads

Downloads per month over past two year

View more statistics