Főbb gabona allergének immunanalitikai kimutatása

Takács, Krisztina (2008) Főbb gabona allergének immunanalitikai kimutatása. PhD thesis, Budapesti Corvinus Egyetem, Élelmiszertudományi Doktori Iskola.

[img]
Preview
PDF :
4MB
[img]
Preview
PDF :
98kB
[img]
Preview
PDF :
89kB

Abstract

A gabonafélék ősidőktől fogva nagy szerepet játszanak a humán táplálkozásban. Energiatartalmuk mellett rendkívül fontos a tápanyagtartalmuk: szénhidrát- vitamin-, ásványi anyag-, élelmi rost- és fehérjeszükségletünk legfontosabb forrásai. A cereáliák közül az egyik legértékesebb és legnagyobb területen termelt gabona a búza. Kedvező élettani hatása mellett, mégis az egyik leggyakoribb allergénforrás a cöliákiás és a gabonaallergiás betegek körében egyaránt. A kétféle érzékenység hátterében alapvetően más immunológiai folyamatok húzódnak, és kiváltásukban is más allergének játszanak szerepet. Eddigi ismereteink szerint a gabonaallergiát leggyakrabban kiváltó erıs allergén komponensek az alkohololdható gliadinok (a és w5), a vízoldható a-amiláz inhibitorok (CM3, 0.53) és a nemspecifikus lipid transzfer fehérjék. Ezen komponensek a tünetek széles skáláját okozhatják. Az érzékenyítés történhet légzőrendszeren, vagy tápcsatornán keresztül. A cöliákia esetében a toxikus allergén faktorok a búza gliadinok és a gliadinokkal azonos szerkezettel rendelkező prolaminok (rozs szekalin, árpa hordein, zab avenin), melyek fıként bélboholy elváltozást okozhatnak. Mindkét betegségnél az egyetlen gyógymód a tüneteket kiváltó allergének és intolerancia faktorok elkerülése, vagyis kizárólag csak allergénmentes élelmiszerek fogyasztása. (...)

Item Type:Thesis (PhD thesis)
Supervisor:Gelencsér Éva
Uncontrolled Keywords:gabona allergének, glutén detektálás
Subjects:Food science, food and beverage technology
ID Code:325
Date:16 December 2008
Deposited On:12 Nov 2008
Last Modified:28 Sep 2013 14:38

Repository Staff Only: item control page

Downloads

Downloads per month over past two year

View more statistics