Takács, Krisztina (2008) Főbb gabona allergének immunanalitikai kimutatása. Doktori (PhD) értekezés, Budapesti Corvinus Egyetem, Élelmiszertudományi Doktori Iskola.
Teljes szöveg
|
PDF :
4MB | |
|
PDF :
98kB | |
|
PDF :
89kB |
Kivonat, rövid leírás
A gabonafélék ősidőktől fogva nagy szerepet játszanak a humán táplálkozásban. Energiatartalmuk mellett rendkívül fontos a tápanyagtartalmuk: szénhidrát- vitamin-, ásványi anyag-, élelmi rost- és fehérjeszükségletünk legfontosabb forrásai. A cereáliák közül az egyik legértékesebb és legnagyobb területen termelt gabona a búza. Kedvező élettani hatása mellett, mégis az egyik leggyakoribb allergénforrás a cöliákiás és a gabonaallergiás betegek körében egyaránt. A kétféle érzékenység hátterében alapvetően más immunológiai folyamatok húzódnak, és kiváltásukban is más allergének játszanak szerepet. Eddigi ismereteink szerint a gabonaallergiát leggyakrabban kiváltó erıs allergén komponensek az alkohololdható gliadinok (a és w5), a vízoldható a-amiláz inhibitorok (CM3, 0.53) és a nemspecifikus lipid transzfer fehérjék. Ezen komponensek a tünetek széles skáláját okozhatják. Az érzékenyítés történhet légzőrendszeren, vagy tápcsatornán keresztül. A cöliákia esetében a toxikus allergén faktorok a búza gliadinok és a gliadinokkal azonos szerkezettel rendelkező prolaminok (rozs szekalin, árpa hordein, zab avenin), melyek fıként bélboholy elváltozást okozhatnak. Mindkét betegségnél az egyetlen gyógymód a tüneteket kiváltó allergének és intolerancia faktorok elkerülése, vagyis kizárólag csak allergénmentes élelmiszerek fogyasztása. (...)
Tétel típusa: | Disszertáció (Doktori (PhD) értekezés) |
---|---|
Témavezető: | Gelencsér Éva |
Kulcsszavak: | gabona allergének, glutén detektálás |
Tárgy: | Élelmiszertudomány, élelmiszervegyészet |
Azonosító kód: | 325 |
Védés dátuma: | 16 december 2008 |
Elhelyezés dátuma: | 12 Nov 2008 |
Last Modified: | 28 Sep 2013 14:38 |
Csak a repozitórium munkatársainak: tétel módosító lap