Tejsavbaktériumok szelektálása romlást okozó élesztők szaporodásának gátlására

Zalán, Zsolt (2008) Tejsavbaktériumok szelektálása romlást okozó élesztők szaporodásának gátlására. Doktori (PhD) értekezés, Budapesti Corvinus Egyetem, Élelmiszertudományi Doktori Iskola.

Teljes szöveg

[img]
Preview
PDF :
4MB
[img]
Preview
PDF :
442kB
[img]
Preview
PDF :
399kB
[img]
Preview
PDF :
281kB

Kivonat, rövid leírás

Az emberiség régóta használja, kezdetben tudatlanul, későbbiekben már célirányosan a tejsavbaktériumokat - és köztük a Lactobacillus nemzetség tagjait –, azok széleskörű környezeti előfordulása és kedvező tevékenysége okán, élelmiszereinek kialakítására, tartósítására. A kezdetektől használt s kihasznált tartósító tulajdonságaik jelentősége egy időben háttérbe szorult, ám napjainkban a kevesebb tartósítószer alkalmazása, a kíméletesebb tartósító kezelések, összességében a „természetesebb” élelmiszer iránti fogyasztói igény hatására a tejsavbaktériumok és az általuk szintetizált antimikrobiális anyagok ismét előtérbe kerültek a biotartósítás zászlója alatt. Az élelmiszeriparban az élesztőgombák hasznos és nélkülözhetetlen szerepe kétségbevonhatatlan, azonban gyakran a nyersanyagok, a késztermékek káros, romlást okozó mikroorganizmusai is egyben. Sokféle élelmiszer romlását előidézhetik, nagy gazdasági veszteséget okozva, amelyet jól mutat, hogy becslések szerint a világ élelmiszertermelésének 5-10%-a az élesztők és penészek okozta romlás miatt vész kárba. Doktori disszertációmban tejsavbaktériumok élesztőgátló tulajdonságuk alapján történő szelekcióját, a gátló hatás hátterének feltárását és a hatékony törzsek, illetve ezekből kialakított vegyes kultúrák gyakorlati alkalmazás szempontjából történő vizsgálatát tűztem ki célul.

Tétel típusa:Disszertáció (Doktori (PhD) értekezés)
Témavezető:Halász Anna
Kulcsszavak:biotartósítás, mikrobiológia, tejsavbaktérium
Tárgy:Élelmiszertudomány, élelmiszervegyészet
Azonosító kód:322
Védés dátuma:3 december 2008
Elhelyezés dátuma:04 Nov 2008
Last Modified:28 Sep 2013 14:38

Csak a repozitórium munkatársainak: tétel módosító lap

Letöltések

Letöltések száma az elmúlt két évben, havonkénti bontásban

View more statistics