Zalán, Zsolt (2008) Tejsavbaktériumok szelektálása romlást okozó élesztők szaporodásának gátlására. Doktori (PhD) értekezés, Budapesti Corvinus Egyetem, Élelmiszertudományi Doktori Iskola.
Teljes szöveg
|
PDF :
4MB | |
|
PDF :
442kB | |
|
PDF :
399kB | |
|
PDF :
281kB |
Kivonat, rövid leírás
Az emberiség régóta használja, kezdetben tudatlanul, későbbiekben már célirányosan a tejsavbaktériumokat - és köztük a Lactobacillus nemzetség tagjait –, azok széleskörű környezeti előfordulása és kedvező tevékenysége okán, élelmiszereinek kialakítására, tartósítására. A kezdetektől használt s kihasznált tartósító tulajdonságaik jelentősége egy időben háttérbe szorult, ám napjainkban a kevesebb tartósítószer alkalmazása, a kíméletesebb tartósító kezelések, összességében a „természetesebb” élelmiszer iránti fogyasztói igény hatására a tejsavbaktériumok és az általuk szintetizált antimikrobiális anyagok ismét előtérbe kerültek a biotartósítás zászlója alatt. Az élelmiszeriparban az élesztőgombák hasznos és nélkülözhetetlen szerepe kétségbevonhatatlan, azonban gyakran a nyersanyagok, a késztermékek káros, romlást okozó mikroorganizmusai is egyben. Sokféle élelmiszer romlását előidézhetik, nagy gazdasági veszteséget okozva, amelyet jól mutat, hogy becslések szerint a világ élelmiszertermelésének 5-10%-a az élesztők és penészek okozta romlás miatt vész kárba. Doktori disszertációmban tejsavbaktériumok élesztőgátló tulajdonságuk alapján történő szelekcióját, a gátló hatás hátterének feltárását és a hatékony törzsek, illetve ezekből kialakított vegyes kultúrák gyakorlati alkalmazás szempontjából történő vizsgálatát tűztem ki célul.
Tétel típusa: | Disszertáció (Doktori (PhD) értekezés) |
---|---|
Témavezető: | Halász Anna |
Kulcsszavak: | biotartósítás, mikrobiológia, tejsavbaktérium |
Tárgy: | Élelmiszertudomány, élelmiszervegyészet |
Azonosító kód: | 322 |
Védés dátuma: | 3 december 2008 |
Elhelyezés dátuma: | 04 Nov 2008 |
Last Modified: | 28 Sep 2013 14:38 |
Csak a repozitórium munkatársainak: tétel módosító lap