Nem tejalapú probiotikus élelmiszerek előállítási lehetőségeinek megalapozása

Kun, Szilárd (2008) Nem tejalapú probiotikus élelmiszerek előállítási lehetőségeinek megalapozása. PhD thesis, Budapesti Corvinus Egyetem, Élelmiszertudományi Doktori Iskola.

[img] PDF :
3MB
[img]
Preview
PDF :
251kB
[img]
Preview
PDF :
219kB
[img]
Preview
PDF :
246kB

Abstract

A gazdasági és a társadalmi fejlődés eredményeként megváltozott értelmet nyert a táplálkozás fogalma. Ma már a táplálkozás nem csupán azt jelenti, hogy szervezetünk számára biztosítsuk a létfontosságú tápanyagokat és energiaforrást, hanem a kínálati piacon válogathatunk az élelmiszerek között megjelenésük, élvezeti és tápértékük alapján is. A XX. század végétől a fejlett gazdasággal rendelkező országokban az élelmezés fő célja az, hogy kiegyensúlyozott tápanyag bevitelt szolgáltasson az emberi szervezet anyagcseréjéhez, megakadályozva az egyes komponensekre nézve a hiány, illetve a káros többlet kialakulásának lehetőségét, ezáltal biztosítva a fogyasztók jó közérzetét. Egyes társadalmi rétegek, mint például a fiatalabb nemzedék és az értelmiségiek gondot fordítanak a táplálék beltartalmi értékére, és kialakulóban van az igény egy egészségtudatosabb táplálkozásra. Az analitikai módszerek fejlődése lehetővé teszi az élelmiszerek pontos kémiai összetételének meghatározását és az egyes komponensek fiziológiai hatásainak értékelését. A fenti koncepcióból kiindulva alkották meg a funkcionális élelmiszerek fogalmát. A funkcionális élelmiszerek a tápértéken kívül rendelkeznek olyan tulajdonságokkal is, amelyek bizonyítottan pozitív élettani hatást gyakorolnak a szervezetre. (...)

Item Type:Thesis (PhD thesis)
Supervisor:Rezessyné Szabó Judit, Hoschke Ágoston
Uncontrolled Keywords:termékfejlesztés, probiotikumok, táplálkozástudomány
Subjects:Food science, food and beverage technology
ID Code:320
Date:2 December 2008
Deposited On:03 Nov 2008
Last Modified:28 Sep 2013 14:38

Repository Staff Only: item control page

Downloads

Downloads per month over past two year

View more statistics