Effects of Supercritical Carbon Dioxide and Sub-critical Propane Extraction of Thyme and Cardamom on Chemical Composition, Antioxidant Capacity and Antimicrobial Properties (Kakukkfű és kardámom szuperkritikus széndioxid és szubkritikus propán extrakciójának hatása az oleoresin kémiai össztételére, antioxidáns kapacitására és antimikrobás tulajdonságára)

Hamdan, Samer A. N. (2008) Effects of Supercritical Carbon Dioxide and Sub-critical Propane Extraction of Thyme and Cardamom on Chemical Composition, Antioxidant Capacity and Antimicrobial Properties (Kakukkfű és kardámom szuperkritikus széndioxid és szubkritikus propán extrakciójának hatása az oleoresin kémiai össztételére, antioxidáns kapacitására és antimikrobás tulajdonságára). PhD thesis, Budapesti Corvinus Egyetem, Élelmiszertudományi Doktori Iskola.

[img]
Preview
PDF :
122MB
[img]
Preview
PDF :
128kB
[img]
Preview
PDF :
173kB
[img]
Preview
PDF :
167kB

Abstract

Munkám során a szuperkritikus CO2 és szubkritikus propán extrakciónak a kakukkfűből, illetve kardamom magból készült oleoresin összetételére, antioxidáns kapacitására és antimikrobás aktivitására gyakorolt hatását tűztem ki célul. Az extrakciót a Veszprémi Egyetemhez tartozó félüzemi berendezéssel végeztem. A szuperkritikus CO2 extrakciót 80 és 400 baron, 35-55 °C-on, a szuperkritikus propán extrakciót pedig 25-50 baron, 25 °C-on végeztem. Kontrolként a két gyógynövényből kivonatot készítettem hexán alkalmazásával Soxhlet-extrakcióval, valamint oldószerkeverékkel. Az olajok minősítésében a következő analitikai módszereket alkalmaztam: GC, GC-MS a zsírsavak és illóolajok, HPLC a színanyagok és tokoferolok, DPPH az antioxidans kapacitás, agardiffúziós módszer az antimikrobális aktivitás meghatározására. A munkám során elért eredményeket a következő pontokban foglalom össze: 1. A szuperkritikus CO2-ban nehezen oldódnak a klorofil típusú színanyagok. Ezek többsége a növényi szövetekben maradt. A karotinoid típusú színanyagok jobb oldódó képességet mutattak. A nyomás 400 barig növelésével az olajban oldódott karotinoidok mennyisége emelkedett, ennek ellenére csak 82 %-os kihozatalt ért el és ez által jelentős mennyiségben növekedett a fő komponensek cisz-izomerjeinek tartalma. 2. A szuperkritikus propán alkalmazásával az oleoresin hozama és minősége jobb volt a szuperkritikus CO2-hez képest. A szubkritikus propán más oldószerekhez képest előnyösebb volt a β-karotin kinyerésének, valamint az antioxidáns kapacitás meghatározásának szempontjából. A fajlagos oldószer szükséglet kisebb volt, mint a szuperkritikus CO2 esetén. 3. A kakukkfűből és a karadamommagból kinyert olaj szabadgyök fogó aktivitása emelkedett a CO2 extrakció közben alkalmazott nyomás növelésével, azonban ez nem a tokoferoloknak, hanem a zsírban oldódó színanyagoknak (klorofiloknak, karotinoidoknak és polifenoloknak) köszönhető. Pozitív korrelációt találtam az olajok antioxidáns aktivitása és az összes fenol tartalma között. 4. Az illóolajban gazdag kivonat antioxidáns aktivitása alacsonyabbnak bizonyult, mint az egyéb olajok. Ez arra utal, hogy az illóolaj kevesebb szerepet vállal az összes antioxidáns aktivitásból. Mindkét gyógynövény kivonata gátlási aktivitást mutatott különböző mikrobák (baktériumok, élesztők, penészek) ellen, de a kakukkfű jelentősen nagyobb antimikrobás hatással rendelkezik, mint a kardamom

Item Type:Thesis (PhD thesis)
Supervisor:Hussein G. Daood,
Uncontrolled Keywords:biokémia, analízis
Subjects:Food science, food and beverage technology
ID Code:302
Date:6 August 2008
Deposited On:16 Jul 2008
Last Modified:28 Sep 2013 14:38

Repository Staff Only: item control page

Downloads

Downloads per month over past two year

View more statistics