Mitől zöld egy vállalat? A termelő vállalatok környezeti teljesítménye = What makes a company green? Environmental performance of manufacturing companies

Harangozó, Gábor (2008) Mitől zöld egy vállalat? A termelő vállalatok környezeti teljesítménye = What makes a company green? Environmental performance of manufacturing companies. PhD thesis, Budapesti Corvinus Egyetem, Gazdálkodástani Doktori Iskola.

[img]
Preview
PDF :
1MB
[img]
Preview
PDF : (dissertation in English)
2MB

Abstract

A disszertációban a szerző arra keersi a választ, hogyan lehet a vállalatok környezeti teljesítményét megbízhatóan értékelni. A környezeti teljesítmény értelmezésével kapcsolatban számtalan elméleti modell és empirikus kutatás született; ugyanakkor a környezeti teljesítményt sokan sokféleképpen értelmezik, emiatt aztán nagyon gyakran teljesen eltérő következtetésre jutnak. Emellett a kutatók egy része a környezeti teljesítményt ugyan kellően átfogóan vizsgálja, de kisebb jelentőséget tulajdonít annak, hogy mindez mennyiben járul hozzá a vállalat sikeréhez. Más megközelítések a vállalati teljesítménnyel való kapcsolat vizsgálatára helyezik a hangsúlyt; ilyenkor azonban általában túlságosan leegyszerűsítik a környezeti teljesítmény értelmezését, a legtöbb esetben kiragadva belőle egy viszonylag könnyen mérhető összetevőt. A szerző kisérletet tesz a vállalati környezeti teljesítményt annak minél több elemét figyelembe vevő vizsgálatára; felhasználva ehhez a vállalati és a környezeti teljesítmény szakirodalmát. A disszertáció elméleti alapjaként egy saját modellben a vállalati környezeti teljesítmény négy összetevőjét azonosítja. A dolgozat célja, hogy az azonosított összetevők alapján minél árnyaltabban lehessen értékelni a vállaltok környezeti teljesítményét, nem célja viszont, hogy a környezeti teljesítmény méréséhez teljes körű módszertani útmutatót adjon. A dolgozat alapkérdése tehát, milyen összefüggések állnak fenn a környezeti teljesítmény és a vállalati teljesítmény egyéb területei ; illetve a környezeti teljesítmény egyes elemei között. A felállított elméleti keret alapján a vállalatok környezeti teljesítményének empirikus vizsgálata két lépcsőből áll. A szerző először egy feldolgozóipari vállalati minta; illetve kiegészítő vállalati adatok alapján statisztikai módszerekkel teszteli a megfogalmazott hipotéziseket. A kutatás második szakaszában néhány kiválasztott vállalat szakembereivel készített interjúk, illetve a vállalati dokumentumok elemzése alapján nyílik lehetőség a kapott információk elmélyítésére, illetve a statisztikai elemzések eredményeinek ellenőrzésére is.

Item Type:Thesis (PhD thesis)
Supervisor:Kerekes Sándor
Uncontrolled Keywords:vállalati teljesítmény, környezeti menedzsment
Subjects:Environmental economics
Management, business policy
ID Code:289
Date:15 April 2008
Deposited On:08 Apr 2008
Last Modified:30 Jan 2014 16:07

Repository Staff Only: item control page

Downloads

Downloads per month over past two year

View more statistics