Membránok viselkedésének elméleti és kísérleti vizsgálata olajos közegek elválasztása és finomítása során

Koris, András (2008) Membránok viselkedésének elméleti és kísérleti vizsgálata olajos közegek elválasztása és finomítása során. PhD thesis, Budapesti Corvinus Egyetem, Élelmiszertudományi Doktori Iskola.

[img]
Preview
PDF :
1MB
[img]
Preview
PDF :
238kB
[img]
Preview
PDF :
166kB
[img]
Preview
PDF :
172kB

Abstract

Az élelmiszeripari termelés során egyre fontosabb szemponttá válik az energiatakarékosság, a környezetvédelem és a természetes összetevők megőrzése. Membrántechnika alkalmazásával folyadékok szétválasztásánál, sok esetben kiváltható a hagyományos szétválasztási eljárás, méghozzá úgy, hogy a fenti elvárásokat is szem előtt tartjuk. A membrán műveletek a következő problémákra kínálnak hatékony megoldást: - magas energiafelhasználás, ami a hagyományos termikus műveletekre (pl.: bepárlás) jellemző, - eszenciális és egészséges beltartalmi összetevők mennyiségének és minőségének megőrzése, - csatornába nem engedhető és a termelési folyamatba vissza nem forgatható szennyvizek kezelése. Értekezésemben nyers növényolaj és olajtartalmú szennyvizek kíméletes és energiatakarékos kezelésével és tisztításával foglalkoztam. Laboratóriumi körülmények között vizsgáltam a membránszűrés alkalmazhatóságát nyers növényolajok finomítására, illetve olajtartalmú szennyvíz tisztítására, továbbá elvégeztem a folyamatok modellezését és igyekeztem választ találni a szűrés során lejátszódó folyamatokra.

Item Type:Thesis (PhD thesis)
Supervisor:Vatai Gyula
Uncontrolled Keywords:növényi olajok, membránszűrés
Subjects:Food science, food and beverage technology
ID Code:284
Date:6 March 2008
Deposited On:19 Feb 2008
Last Modified:28 Sep 2013 14:38

Repository Staff Only: item control page

Downloads

Downloads per month over past two year

View more statistics