Koris, András (2008) Membránok viselkedésének elméleti és kísérleti vizsgálata olajos közegek elválasztása és finomítása során. PhD thesis, Budapesti Corvinus Egyetem, Élelmiszertudományi Doktori Iskola.
![]()
|
PDF :
1MB | |
![]()
|
PDF :
238kB | |
![]()
|
PDF :
166kB | |
![]()
|
PDF :
172kB |
Abstract
Az élelmiszeripari termelés során egyre fontosabb szemponttá válik az energiatakarékosság, a környezetvédelem és a természetes összetevők megőrzése. Membrántechnika alkalmazásával folyadékok szétválasztásánál, sok esetben kiváltható a hagyományos szétválasztási eljárás, méghozzá úgy, hogy a fenti elvárásokat is szem előtt tartjuk. A membrán műveletek a következő problémákra kínálnak hatékony megoldást: - magas energiafelhasználás, ami a hagyományos termikus műveletekre (pl.: bepárlás) jellemző, - eszenciális és egészséges beltartalmi összetevők mennyiségének és minőségének megőrzése, - csatornába nem engedhető és a termelési folyamatba vissza nem forgatható szennyvizek kezelése. Értekezésemben nyers növényolaj és olajtartalmú szennyvizek kíméletes és energiatakarékos kezelésével és tisztításával foglalkoztam. Laboratóriumi körülmények között vizsgáltam a membránszűrés alkalmazhatóságát nyers növényolajok finomítására, illetve olajtartalmú szennyvíz tisztítására, továbbá elvégeztem a folyamatok modellezését és igyekeztem választ találni a szűrés során lejátszódó folyamatokra.
Item Type: | Thesis (PhD thesis) |
---|---|
Supervisor: | Vatai Gyula |
Uncontrolled Keywords: | növényi olajok, membránszűrés |
Subjects: | Food science, food and beverage technology |
ID Code: | 284 |
Date: | 6 March 2008 |
Deposited On: | 19 Feb 2008 |
Last Modified: | 28 Sep 2013 14:38 |
Repository Staff Only: item control page