Globális egyensúlytalanságok. Elméleti és történeti megközelítés = Global imbalances. A theoretical and historical approach

Kürthy, Gábor (2012) Globális egyensúlytalanságok. Elméleti és történeti megközelítés = Global imbalances. A theoretical and historical approach. Doktori (PhD) értekezés, Budapesti Corvinus Egyetem, Közgazdaságtani Doktori Iskola.

[img] PDF : (disszertáció)
3975Kb
[img]
Előnézet
PDF : (draft in English)
430Kb
[img]
Előnézet
PDF : (az értekezés tézisei magyar nyelven)
398Kb

Absztrakt (kivonat)

A globális egyensúlytalanságok nagy világgazdasági súllyal rendelkező országok időben tartós, egyoldalú külső finanszírozási pozíciójaként határozható meg. Az USA a nyolcvanas évek elejétől kezdve két negyedév kivételével finanszírozási igényt mutatott, az ezredfordulót követően az amerikai hiány legnagyobb finanszírozójává az időközben a második legnagyobb gazdasággá zárkózó Kína vált. A két legnagyobb gazdaság kölcsönösen függ egymástól, mert a kínai tartalékok zöme dollárban denominált amerikai államkötvény, amelynek értéke (mintegy 3000 milliárd dollár 2010-ben az IFS adatai szerint) körülbelül megegyezik az USA GDP-arányos nettó (negatív) beruházási pozíciójával. A kapcsolat ugyanakkor nem csak pénzügyi, mert a kínai exportorientált növekedésből és az USA külkereskedelmi hiányából levezethető. (...)

Tétel típus:Értekezés/disszertáció (Doktori (PhD) értekezés)
Témavezető neve:Bánfi Tamás
Kulcsszavak:pénzügyi rendszer, közgazdasági modellek, globális egyensúlytalanságok
Témakör:Nemzetközi gazdaság
Közgazdasági elméletek
Azonosító kód:636
A védés dátuma:28 Szeptember 2012
Elhelyezés dátuma:18 Szept 2012 15:20
Utolsó változtatás:28 Szept 2013 14:42

Csak a repozitórium munkatársainak: tétel módosító lap