A piacszabályozás elméleti és gyakorlati aspektusai a közszolgáltató szektorokban, elsősorban az energiaszektor árszabályozása példáján = Theoretical and practical aspects of price regulation through the examples of energy sectors

Sugár, András (2011) A piacszabályozás elméleti és gyakorlati aspektusai a közszolgáltató szektorokban, elsősorban az energiaszektor árszabályozása példáján = Theoretical and practical aspects of price regulation through the examples of energy sectors. Doktori (PhD) értekezés, Budapesti Corvinus Egyetem, Közgazdaságtani Doktori Iskola.

[img]
Előnézet
PDF :
2027Kb
[img]
Előnézet
PDF : (draft in English)
365Kb
[img]
Előnézet
PDF : (az értekezés tézisei magyar nyelven)
272Kb

Absztrakt (kivonat)

A dolgozat egy elméleti bevezetővel kezdődik. Az elmélet része egy mikroökonómiai jellegű összefoglalás, ezen belül a monopol- és fokozottan az árszabályozás áll az elemzés középpontjában. (1-3. fejezetek) Ezután következik a villamosenergia és a gáz iparágak piaszerkezeti jellegű leírása. (4-5. fejezet) Ezt követi az elmúlt évek magyar árszabályozási történetében fontos szerepet játszó hőmérsékletkorrekció elemzése, ismertetése.. (6. fejezet) Két általam jelentős problémát vizsgáltam meg alaposabban, a hőmérséklettel kapcsolatos problémákat és a tőkeköltség számítását. Utóbbi leírása végül a függelékbe került, esettanulmány-szerűen, elsősorban az alkufolyamat elméleti mezben történő menetét mutatva be. Ezt követi az piac- (ezen belül elsősorban az ár-) szabályozás történetének áttekintése, az elméleti jellegű megállapításokkal együtt. Ebben a részben is találhatók saját készítésű statisztikai számítások, de csak olyanok, amik az adott elméleti problémát konkrétan illusztrálják, jobban megvilágítják. Itt foglaltam össze röviden a távközlésben történő ársapka szabályozást is, illetve az itt végzett tevékenységem eredményeit (7-10. fejezetek) A 11. fejezet a dolgozat legfontosabb tartalmi mondanivalójának rövid összefoglalása, a számomra legfontosabb végkövetkeztetés kiemelése.

Tétel típus:Értekezés/disszertáció (Doktori (PhD) értekezés)
Kulcsszavak:állami szabályozás, energetika, state regulation, price regulation, energy
Témakör:Gazdaságpolitika
Energia gazdaság
Azonosító kód:570
A védés dátuma:28 Szeptember 2011
Elhelyezés dátuma:19 Szept 2011 09:48
Utolsó változtatás:28 Szept 2013 14:41

Csak a repozitórium munkatársainak: tétel módosító lap