Talajtakarási módszerek összehasonlító értékelése paradicsomtermesztésben = Comparative evaluation of mulching methods in tomato production

Pusztai, Péter (2010) Talajtakarási módszerek összehasonlító értékelése paradicsomtermesztésben = Comparative evaluation of mulching methods in tomato production. Doktori (PhD) értekezés, Budapesti Corvinus Egyetem, Kertészettudományi Doktori Iskola.

[img]
Előnézet
PDF :
2978Kb
[img]
Előnézet
PDF : (draft in english)
106Kb
[img]
Előnézet
PDF : (az értekezés tézisei magyar nyelven)
110Kb

Absztrakt (kivonat)

A vizsgálat célja palántázott paradicsomtermesztésben használható talajtakarási módszer kiválasztása, ami egyszerre szolgálja a gyomszabályozás és az egészséges, piacképes termék előállításának igényeit is. A megfelelő eljárás meghatározásához különböző kezelési, talajtakarási módszereket kell egymással összevetni, valamint megvizsgálni ezek hatását a kezeletlen, a hagyományosan kapálással kezelt és a vegyszeres eljárással szemben is. Meg kell vizsgálni azt is, hogy a kísérletbe bevont takarási eljárások az összgyomborításon kívül, mennyire hatékonyak a különböző életformatípusokba tartozó, illetve a különböző fajú gyomnövények ellen. Az eltérő összetételű gyompopulációt eredményesen visszaszorító talajtakarási módszer meghatározása a különböző, helyspecifikus gyomproblémával küzdő gazdaságok számára fontos kiindulópont, vagy kész megoldás lehet a paradicsom termesztése során.

Tétel típus:Értekezés/disszertáció (Doktori (PhD) értekezés)
Témavezető neve:Radics László
Kulcsszavak:paradicsomtermesztés, vegyszermentes gyomszabályozás, ökológiai gazdálkodás
Témakör:Növénytermesztés, gyümölcstermesztés, kertészet
Mezőgazdaság
Azonosító kód:499
A védés dátuma:2010
Elhelyezés dátuma:03 Szept 2010 12:09
Utolsó változtatás:28 Szept 2013 14:40

Csak a repozitórium munkatársainak: tétel módosító lap