A gyorsan növekvő kis- és középvállalkozások jellemzői és fejlesztési lehetőségei Magyarországon = The characteristics and development possibilities of fast-growing small and medium-sized companies in Hungary

Csapó, Krisztián (2010) A gyorsan növekvő kis- és középvállalkozások jellemzői és fejlesztési lehetőségei Magyarországon = The characteristics and development possibilities of fast-growing small and medium-sized companies in Hungary. Doktori (PhD) értekezés, Budapesti Corvinus Egyetem, Gazdálkodástani Doktori Iskola.

[img]
Előnézet
PDF :
2742Kb
[img]
Előnézet
PDF : (draft in english)
133Kb
[img]
Előnézet
PDF : (az értekezés tézisei magyar nyelven)
158Kb

Absztrakt (kivonat)

Microsoft, Skype, Google; magyar példákkal élve Graphisoft, Fornetti, a Profession.hu portált és szolgáltatást létrehozó e-Ventures Kft, és talán napjaink legnagyobb reménysége, a navigációs iGO szoftvert gyártó NavNGo Kft – mind olyan vállalkozások, melyek rendkívül gyorsan nőttek nagyra és ezért csodálatot váltanak ki bennünk. Az ilyen, a közgazdasági szakirodalomban "dinamikusan növekvő", "gyorsan növekvő", valamint "gazella" vállalkozások néven említett cégekre napjainkban egyre több figyelem irányul. Ezek azok a vállalkozások ugyanis, amelyek munkahelyeket teremtenek, jelentősebb mértékű adót fizetnek, és a GDP-hez való hozzájárulásuk is jelentős. Gazdasági szerepüknél azonban még fontosabb az, hogy követendő példát mutatnak mások számára ezzel is növelve a vállalkozási kedvet. Nem véletlen, hogy a világon mindenütt a kormányzati gazdaságpolitika fókuszában állnak a gazella cégek. Sokhelyütt kifejezetten az ilyen vállalkozások helyzetbe hozására, támogatására hoznak létre gazdaságpolitikai programokat, kezdeményezéseket. Mi a közös ezekben a cégekben? Mind olyan viszonylag fiatal vállalkozások, melyek nemrég még kicsiben kezdték, majd az elmúlt időszak során hihetetlen mértékű növekedést mutattak fel, és alapjaiban változtattak meg egy-egy iparágat. A munkahelyteremtésben betöltött szerepük és a GDP-hez való hozzájárulásuk folytán gyorsan a gazdaságpolitikusok figyelmének is a középpontjába kerültek e gazellák. Az Európai Unió is felismerte a gyorsan növekvő cégek szerepét, a lisszaboni program végrehajtásáról kiadott közleményben a következőképpen fogalmaz: „ha Európa meg kívánja őrizni társadalmi modelljét, akkor nagyobb ütemű gazdasági növekedésre, több új vállalatra, a vállalkozók részéről az innováció terén fokozottabb befektetési kedvre, és még több magas növekedési potenciállal rendelkező kis- és középvállalkozásra van szüksége” (Európai Közösségek, 2006).

Tétel típus:Értekezés/disszertáció (Doktori (PhD) értekezés)
Témavezető neve:Szirmai Péter
Kulcsszavak:KKV, gazella vállalkozások
Témakör:Gazdasági fejlődés
Azonosító kód:436
A védés dátuma:Április 2010
Elhelyezés dátuma:25 Márc 2010 14:22
Utolsó változtatás:28 Szept 2013 14:39

Csak a repozitórium munkatársainak: tétel módosító lap