A gazdasági szuburbanizáció vállalatdemográfiai megközelítésben egy magyarországi példán keresztül = Economic Suburbanisation from the Perspective of Corporation Demographics through an Example from Hungary

Koós, Bálint (2009) A gazdasági szuburbanizáció vállalatdemográfiai megközelítésben egy magyarországi példán keresztül = Economic Suburbanisation from the Perspective of Corporation Demographics through an Example from Hungary. PhD thesis, Budapesti Corvinus Egyetem, Gazdálkodástani Doktori Iskola.

[img]
Preview
PDF :
2MB
[img]
Preview
PDF : (draft in english)
189kB
[img]
Preview
PDF : (az értekezés tézisei magyar nyelven)
256kB

Abstract

Magyarországon az utóbbi években több okból is az érdeklődés középpontjába került a gazdasági tevékenységek térbeli átrendeződése, decentralizációja, ami a hagyományos gazdasági centrumok relatív leértékelődését és szűkebb–tágabb környezetük felértékelődését hozta magával. A gazdaság e térbeli átrendeződésére több fogalom is meghonosodott hazánkban, szokták túlcsordulásnak, dekoncentrációnak, decentralizációnak nevezni, én a továbbiakban mégis a gazdasági szuburbanizáció kifejezést alkalmazom az agglomeráción belüli gazdasági decentralizáció megnevezésére. A térbeliség kérdésével a közgazdaságtudományon belül hagyományosan a telephelyelméletek foglalkoznak, arra keresve a választ, hogy az adott tevékenységet folytató vállalkozás működése számára a tér mely pontja kínál alkalmas, vagy éppen optimális feltételeket. A telephelyelméletek körében tradicionálisan három fő irányzatot különböztünk meg: a klasszikus – neoklasszikus; a viselkedési és az intézményi telephelyelméleteket, amelyekhez az utóbbi évtizedben további két kutatási irányzat csatlakozott: a Krugman-féle új gazdaságföldrajzi, illetve a vállalatdemográfiai megközelítés. A három klasszikus telephelyelmélet mindegyike alkalmas a gazdaság területi decentralizációjának modellezésére, ám vállalatközpontú – mikroszintű– megközelítésük miatt nem, illetve csak korlátozottan, alkalmasak ennek az átfogó társadalmi–gazdaság jelenségnek a modellezésére. Ezért kísérletet teszek arra, hogy egy populációközpontú megközelítés – a vállalatdemográfia – keretein belül építsek fel egy olyan általános modellt, amely képes megragadni a gazdasági szuburbanizáció hajtóerejét és korlátait. A modell felépítése során térökonometriai és területi adatok feltáró elemzése (ESDA) módszereket alkalmazok, amelyre hazánkban mindeddig kevés példa akadt. A gazdasági szervezetek térbeli decentralizációjának modellezése során a G nemzetgazdasági ágazatba (kereskedelem, javítás) tartozó társas vállalkozások csoportjára – populációjára vonatkozó adatokat használom fel.

Item Type:Thesis (PhD thesis)
Supervisor:Mészáros Tamás
Uncontrolled Keywords:szuburbanizáció, vállalatdemográfia, gazdasági tevékenység térbelisége
Subjects:Business organisation
ID Code:414
Date:25 November 2009
Deposited On:03 Mar 2010 11:44
Last Modified:28 Sep 2013 14:39

Repository Staff Only: item control page

Downloads

Downloads per month over past two year

View more statistics