Nem tejalapú probiotikus élelmiszerek előállítási lehetőségeinek megalapozása

Kun, Szilárd (2008) Nem tejalapú probiotikus élelmiszerek előállítási lehetőségeinek megalapozása. Doktori (PhD) értekezés, Budapesti Corvinus Egyetem, Élelmiszertudományi Doktori Iskola.

Teljes szöveg

[img] PDF :
3MB
[img]
Preview
PDF :
251kB
[img]
Preview
PDF :
219kB
[img]
Preview
PDF :
246kB

Kivonat, rövid leírás

A gazdasági és a társadalmi fejlődés eredményeként megváltozott értelmet nyert a táplálkozás fogalma. Ma már a táplálkozás nem csupán azt jelenti, hogy szervezetünk számára biztosítsuk a létfontosságú tápanyagokat és energiaforrást, hanem a kínálati piacon válogathatunk az élelmiszerek között megjelenésük, élvezeti és tápértékük alapján is. A XX. század végétől a fejlett gazdasággal rendelkező országokban az élelmezés fő célja az, hogy kiegyensúlyozott tápanyag bevitelt szolgáltasson az emberi szervezet anyagcseréjéhez, megakadályozva az egyes komponensekre nézve a hiány, illetve a káros többlet kialakulásának lehetőségét, ezáltal biztosítva a fogyasztók jó közérzetét. Egyes társadalmi rétegek, mint például a fiatalabb nemzedék és az értelmiségiek gondot fordítanak a táplálék beltartalmi értékére, és kialakulóban van az igény egy egészségtudatosabb táplálkozásra. Az analitikai módszerek fejlődése lehetővé teszi az élelmiszerek pontos kémiai összetételének meghatározását és az egyes komponensek fiziológiai hatásainak értékelését. A fenti koncepcióból kiindulva alkották meg a funkcionális élelmiszerek fogalmát. A funkcionális élelmiszerek a tápértéken kívül rendelkeznek olyan tulajdonságokkal is, amelyek bizonyítottan pozitív élettani hatást gyakorolnak a szervezetre. (...)

Tétel típusa:Disszertáció (Doktori (PhD) értekezés)
Témavezető:Rezessyné Szabó Judit, Hoschke Ágoston
Kulcsszavak:termékfejlesztés, probiotikumok, táplálkozástudomány
Tárgy:Élelmiszertudomány, élelmiszervegyészet
Azonosító kód:320
Védés dátuma:2 december 2008
Elhelyezés dátuma:03 Nov 2008
Last Modified:28 Sep 2013 14:38

Csak a repozitórium munkatársainak: tétel módosító lap

Letöltések

Letöltések száma az elmúlt két évben, havonkénti bontásban

View more statistics