Származási hatások a munkapiacon? A társadalmi egyenlőtlenségek a iskolarendszeren kívüli átörökítéséről = Social Origin Effects in the Labour Market? Transmission of social inequalities outside the educational system

Blaskó, Zsuzsa (2008) Származási hatások a munkapiacon? A társadalmi egyenlőtlenségek a iskolarendszeren kívüli átörökítéséről = Social Origin Effects in the Labour Market? Transmission of social inequalities outside the educational system. PhD thesis, Budapesti Corvinus Egyetem, Szociológia Doktori Iskola.

[img]
Preview
PDF :
1MB
[img]
Preview
PDF :
108kB
[img]
Preview
PDF : (draft in English)
313kB
[img]
Preview
PDF : (az értekezés tézisei magyar nyelven)
400kB

Abstract

Disszertációmban azt a kérdést járom körül, hogy vajon megjelenik-e a szülői háttér, a származás hatása az iskolai pályafutáson túl, a munkapiaci sikeresség alakításában is. Azt vizsgálom, hogy két, egyébként azonos iskolai végzettséggel rendelkező emberre eltérő lehetőségek várhatnak-e az életben pusztán azért, mert az egyikük „jobb” (iskolázottabb, jobban kereső, vagyonosabb…) családba született, mint a másik? Kompenzálhatja-e az alacsony végzettségből fakadó munkapiaci hátrányokat a szülőktől örökölt (kulturális, anyagi, kapcsolati…) tőke? Vagy csökkentheti-e akár a diploma értékét is az alacsony származás, a gyerekkori hátrányos helyzet? Másként fogalmazva, a szülői háttér közvetlen hatását vizsgálom a megszerzett társadalmi pozícióra – elválasztva azt a közvetett, vagyis az iskolai végzettségen keresztül továbbörökített szülői háttér hatástól. (...)

Item Type:Thesis (PhD thesis)
Supervisor:Róbert Péter
Uncontrolled Keywords:származási hatás, társadalmi mobilitás, iskolázottság
Subjects:Sociology
Education
ID Code:294
Date:7 May 2008
Deposited On:29 Apr 2008
Last Modified:28 Sep 2013 14:38

Repository Staff Only: item control page

Downloads

Downloads per month over past two year

View more statistics