Membránok viselkedésének elméleti és kísérleti vizsgálata olajos közegek elválasztása és finomítása során

Koris, András (2008) Membránok viselkedésének elméleti és kísérleti vizsgálata olajos közegek elválasztása és finomítása során. Doktori (PhD) értekezés, Budapesti Corvinus Egyetem, Élelmiszertudományi Doktori Iskola.

[img]
Előnézet
PDF :
1450Kb
[img]
Előnézet
PDF :
232Kb
[img]
Előnézet
PDF :
162Kb
[img]
Előnézet
PDF :
168Kb

Absztrakt (kivonat)

Az élelmiszeripari termelés során egyre fontosabb szemponttá válik az energiatakarékosság, a környezetvédelem és a természetes összetevők megőrzése. Membrántechnika alkalmazásával folyadékok szétválasztásánál, sok esetben kiváltható a hagyományos szétválasztási eljárás, méghozzá úgy, hogy a fenti elvárásokat is szem előtt tartjuk. A membrán műveletek a következő problémákra kínálnak hatékony megoldást: - magas energiafelhasználás, ami a hagyományos termikus műveletekre (pl.: bepárlás) jellemző, - eszenciális és egészséges beltartalmi összetevők mennyiségének és minőségének megőrzése, - csatornába nem engedhető és a termelési folyamatba vissza nem forgatható szennyvizek kezelése. Értekezésemben nyers növényolaj és olajtartalmú szennyvizek kíméletes és energiatakarékos kezelésével és tisztításával foglalkoztam. Laboratóriumi körülmények között vizsgáltam a membránszűrés alkalmazhatóságát nyers növényolajok finomítására, illetve olajtartalmú szennyvíz tisztítására, továbbá elvégeztem a folyamatok modellezését és igyekeztem választ találni a szűrés során lejátszódó folyamatokra.

Tétel típus:Értekezés/disszertáció (Doktori (PhD) értekezés)
Témavezető neve:Vatai Gyula
Kulcsszavak:növényi olajok, membránszűrés
Témakör:Élelmiszervegyészet
Azonosító kód:284
A védés dátuma:6 Március 2008
Elhelyezés dátuma:19 Feb 2008
Utolsó változtatás:28 Szept 2013 14:38

Csak a repozitórium munkatársainak: tétel módosító lap