Membránok viselkedésének elméleti és kísérleti vizsgálata olajos közegek elválasztása és finomítása során

Koris, András (2008) Membránok viselkedésének elméleti és kísérleti vizsgálata olajos közegek elválasztása és finomítása során. Doktori (PhD) értekezés, Budapesti Corvinus Egyetem, Élelmiszertudományi Doktori Iskola.

Teljes szöveg

[img]
Preview
PDF :
1MB
[img]
Preview
PDF :
238kB
[img]
Preview
PDF :
166kB
[img]
Preview
PDF :
172kB

Kivonat, rövid leírás

Az élelmiszeripari termelés során egyre fontosabb szemponttá válik az energiatakarékosság, a környezetvédelem és a természetes összetevők megőrzése. Membrántechnika alkalmazásával folyadékok szétválasztásánál, sok esetben kiváltható a hagyományos szétválasztási eljárás, méghozzá úgy, hogy a fenti elvárásokat is szem előtt tartjuk. A membrán műveletek a következő problémákra kínálnak hatékony megoldást: - magas energiafelhasználás, ami a hagyományos termikus műveletekre (pl.: bepárlás) jellemző, - eszenciális és egészséges beltartalmi összetevők mennyiségének és minőségének megőrzése, - csatornába nem engedhető és a termelési folyamatba vissza nem forgatható szennyvizek kezelése. Értekezésemben nyers növényolaj és olajtartalmú szennyvizek kíméletes és energiatakarékos kezelésével és tisztításával foglalkoztam. Laboratóriumi körülmények között vizsgáltam a membránszűrés alkalmazhatóságát nyers növényolajok finomítására, illetve olajtartalmú szennyvíz tisztítására, továbbá elvégeztem a folyamatok modellezését és igyekeztem választ találni a szűrés során lejátszódó folyamatokra.

Tétel típusa:Disszertáció (Doktori (PhD) értekezés)
Témavezető:Vatai Gyula
Kulcsszavak:növényi olajok, membránszűrés
Tárgy:Élelmiszertudomány, élelmiszervegyészet
Azonosító kód:284
Védés dátuma:6 március 2008
Elhelyezés dátuma:19 Feb 2008
Last Modified:28 Sep 2013 14:38

Csak a repozitórium munkatársainak: tétel módosító lap

Letöltések

Letöltések száma az elmúlt két évben, havonkénti bontásban

View more statistics