Külföldi kajszifajták adaptációs értékelése a virágrügyfejlődés, a fagyérzékenység és a gyümölcsminőség vizsgálata alapján = Adaptation evaluation of foreign apricot cultivars based on their flower bud development, frost hardiness, and fruit quality

Hajnal, Veronika (2016) Külföldi kajszifajták adaptációs értékelése a virágrügyfejlődés, a fagyérzékenység és a gyümölcsminőség vizsgálata alapján = Adaptation evaluation of foreign apricot cultivars based on their flower bud development, frost hardiness, and fruit quality. Doktori (PhD) értekezés, Budapesti Corvinus Egyetem, Kertészettudományi Doktori Iskola. DOI 10.14267/phd.2016028

Teljes szöveg

[img]
Preview
PDF :
4MB
[img]
Preview
PDF : (az értekezés tézisei magyar nyelven)
341kB
[img]
Preview
PDF : (draft in English)
340kB

Kivonat, rövid leírás

Napjainkban a kajszinemesítés legfontosabb célkitűzései közé tartozik a gyümölcsminőség javítása mellett a fajták abiotikus és biotikus stresszel szemben való ellenállóságának fokozása. A kajszi rossz ökológiai alkalmazkodó képessége, elsősorban fagyérzékenysége miatt csak bizonyos termőhelyeken tudjuk gazdaságosan termeszteni. Termésbiztonságát jelentősen befolyásolják a téli és a tavaszi fagykárok. A kajszifajták értékelésének fontos szempontja az áttelelő szerveik fagytűrő képességének meghatározása. Magyarországon az ültetvények fajtaösszetétele és a termőhely helytelen megválasztása miatt gyakori a terméskiesés és nagy a termésmennyiség évenkénti ingadozása. A fajtaválaszték folyamatos fejlesztésre, bővítésre szorul, amiben nagyon fontos szerepe van egyfelől a hazai nemesítői munkának, másfelől a külföldön nemesített új kajszifajták honosításának. Olyan fajtákkal kell bővíteni a fajtaválasztékot, melyek hosszú mélynyugalmúak, s a jó fagy- és téltűrés mellé kiváló gyümölcsminőség is párosul. Éppen ezért részletesen meg kell vizsgálni az újonnan nemesített kajszi genotípusok virágrügyeinek és virágainak fagy- és téltűrését, valamint a különböző fajták mikrosporogenézisének ütemét. Vizsgálni kell továbbá a gyümölcsök fogyasztói megítélését is meghatározó fizikai és kémia tulajdonságait, beltartalmi jellemzőit illetve egészségvédő értékét, ezáltal termesztésre való alkalmasságát.

Tétel típusa:Disszertáció (Doktori (PhD) értekezés)
Témavezető:Szalay László
Tárgy:Növénytermesztés, gyümölcstermesztés, kertészet
Azonosító kód:915
Védés dátuma:4 február 2016
DOI:10.14267/phd.2016028
Elhelyezés dátuma:26 May 2016 08:27
Last Modified:17 Jun 2016 12:08

Csak a repozitórium munkatársainak: tétel módosító lap

Letöltések

Letöltések száma az elmúlt két évben, havonkénti bontásban

View more statistics