Magyar diófajták és erdélyi diószelekciók termésmorfológiai sajátosságainak és xantomonaszos betegséggel szembeni ellenállóságának összehasonlító értékelése a fenolos vegyületekkel összefüggésben = An assessment of walnut fruit morphology and walnut blight resistance in Hungarian cultivars and Transylvanian selections, including an examination of the antibacterial role of phenolic compounds

Bandi, Attila (2015) Magyar diófajták és erdélyi diószelekciók termésmorfológiai sajátosságainak és xantomonaszos betegséggel szembeni ellenállóságának összehasonlító értékelése a fenolos vegyületekkel összefüggésben = An assessment of walnut fruit morphology and walnut blight resistance in Hungarian cultivars and Transylvanian selections, including an examination of the antibacterial role of phenolic compounds. Doktori (PhD) értekezés, Budapesti Corvinus Egyetem, Kertészettudományi Doktori Iskola. DOI 10.14267/phd.2015031

Teljes szöveg

[img]
Preview
PDF :
6MB
[img]
Preview
PDF : (az értekezés tézisei magyar nyelven)
541kB
[img]
Preview
PDF : (draft in English)
522kB

Kivonat, rövid leírás

Az utóbbi években felerősödtek a dió baktériumos foltosság (Xanthomonas arboricola pv. juglandis (Pierce) Vauterin et al.) által kiváltott termesztési problémák. A diófajták eltérő fogékonysággal rendelkeznek e kórokozóval szemben. Ebből kifolyólag adott termőévben fajtától függően akár teljes terméskieséssel kell számolni. Számos szakirodalom beszámol a diófajták különböző fogékonyságáról, azonban ezen adatok csak irányadó jelleggel vehetők figyelembe, mivel Magyarországon, hasonlóan más diótermesztő országokhoz, a helyben nemesített fajtákat termesztik. Ezért nagy jelentőségű a különböző fajták fogékonyságával kapcsolatos ismeretek bővítése, valamint az adott populációkból származó genotípusok vizsgálata és értékelése. _____ In the past few years the bacterial blight disease (Xanthomonas arboricola pv. juglandis (Pierce) Vauterin et al. (Xaj) caused greater and greater difficulties for walnut production operations. Different cultivars have different levels of susceptibility to this pathogen. For this reason in a given year even complete crop failure is possible depending on the cultivar. There is a wide range of scientific literature available on the susceptibility of different cultivars, however, this information can only be relied upon with caution because in Hungary, as in many walnut production countries, local cultivars are used. Consequently it is of great significance to broaden the knowledge about the susceptibility of different cultivars and to examine and assess the genotypes from a given walnut population.

Tétel típusa:Disszertáció (Doktori (PhD) értekezés)
Témavezető:Tóth Magdolna
Kulcsszavak:bacterial blight disease, walnut, dió, baktériumos foltosság
Tárgy:Növénytermesztés, gyümölcstermesztés, kertészet
Azonosító kód:854
Védés dátuma:14 szeptember 2015
DOI:10.14267/phd.2015031
Elhelyezés dátuma:23 Jul 2015 07:02
Last Modified:05 Oct 2015 15:11

Csak a repozitórium munkatársainak: tétel módosító lap

Letöltések

Letöltések száma az elmúlt két évben, havonkénti bontásban

View more statistics