Jó szomszédi (v)iszonyok? A jobboldali (nemzeti) radikalizmus és a hazai "gárdák" kapcsolathálózati elemzése = Scratching each other's back. An Analysis of the Network of Relations between the Radical (National) Right and the Hungarian “Guards”

Malkovics, Tibor (2012) Jó szomszédi (v)iszonyok? A jobboldali (nemzeti) radikalizmus és a hazai "gárdák" kapcsolathálózati elemzése = Scratching each other's back. An Analysis of the Network of Relations between the Radical (National) Right and the Hungarian “Guards”. PhD thesis, Budapesti Corvinus Egyetem, Politikatudományi Doktori Iskola.

[img]
Preview
PDF : (disszertáció)
4MB
[img]
Preview
PDF : (az értekezés tézisei magyar nyelven)
462kB
[img]
Preview
PDF : (draft in English)
377kB

Abstract

Disszertációmban a magyarországi jobboldali (nemzeti) radikalizmus és a 2007 óta megalakult gárdák kapcsolathálózatának feltérképezésére vállalkozom, illetve igyekszem bemutatni a jobboldali radikalizmusok „keleti” és „nyugati” változatainak azonosságait és különbözőségeit. Ez az okfejtés talán magyarázata lehet annak, hogy az előbbi reláció természetéhez miért tartoznak hozzá a gárdaalapítások. Dolgozatomban elsősorban primer kvantitatív kutatásom adataira támaszkodva a hazai politikatudományban kevéssé alkalmazott elemzési módszerrel igyekeztem bizonyítani a jobboldali (nemzeti) radikálisok és a szélsőjobboldal, valamint a gárdák közötti kapcsolatháló létét és működését. Az adatok forrása elsősorban az internet, a világháló volt, a felvázolt hipotéziseket az ott talált információk empirikus elemzésével teszteltem. Az elemzési mód, a társadalmi kapcsolathálózati elemzés (Social Networks Analysis) ma elsősorban a szociológiában kedvelt, ám a magyar politikatudományi vizsgálatok között még újszerű megközelítésnek számít.

Item Type:Thesis (PhD thesis)
Supervisor:Ágh Attila, Balázs Zoltán
Uncontrolled Keywords:jobboldali radikalizmus, nemzeti radikalizmus, kapcsolathálózat, internet, Social Networks Analysis, SNA, radical nationalist, extreme right, far-right, Hungary
Subjects:Political science
Sociology
ID Code:654
Date:26 November 2012
Deposited On:15 Nov 2012 11:51
Last Modified:10 Mar 2014 13:17

Repository Staff Only: item control page

Downloads

Downloads per month over past two year

View more statistics