Az Európai Unió egységes nemzetközi szerepvállalása. A jelen valósága, vagy a jövő kihívása? [védés előtt] = The unified international actorness of the European Union. Reality of today or challenge for tomorrow?

Rövid, Éva (2012) Az Európai Unió egységes nemzetközi szerepvállalása. A jelen valósága, vagy a jövő kihívása? [védés előtt] = The unified international actorness of the European Union. Reality of today or challenge for tomorrow? PhD thesis, Budapesti Corvinus Egyetem, Nemzetközi Kapcsolatok Doktori Iskola.

[img] PDF : (disszertáció)
1MB
[img] PDF : (draft in English)
267kB
[img] PDF : (az értekezés tézisei magyar nyelven)
292kB

Abstract

Az Európai Unió jelenleg az egyik legjelentősebb gazdasági és kereskedelmi nagyhatalom, és a fejlesztési segélyek legnagyobb adományozója a világon. A doktori disszertáció ennélfogva arra az alapvetésre épít, hogy az Európai Unió gazdasági befolyása, földrajzi nagysága, az emberi jogok védelmének, a béke és biztonság elősegítésének, illetve a környezetvédelem alapszerződéseiben deklarált elkötelezettjeként, megfelelő entitásnak tűnik arra, hogy a nemzetközi színtéren globális vezető szerepet töltsön be. "A hatékony multilateralizmus iránti elkötelezettség többet jelent egy retorikai hitvallásnál. Egyet jelent a globális szabályok komolyan vételével, függetlenül attól, hogy ezek a béke fenntartására vagy a széndioxid kibocsátás korlátozására vonatkoznak. Egyet jelent más országok támogatásával, hogy ezen szabályokat végrehajtsák és elkötelezzék magukat ezek betartására. Egyet jelent a multilaterális fórumokon való aktív elkötelezettséggel egy olyan előre mutató stratégia támogatása iránt, amely nem korlátozódik a nemzeti érdekek öncélú védelmére." Ezekkel a szavakkal fogalmazta meg az Európai Bizottság 2003. évi közleményében a hatékony multilateralizmus iránti elkötelezettség lényegét. Vajon az Európai Unió nemzetközi szerepvállalása ezen elképzelés mentén alakult? A doktori értekezés egyrészt arra a kérdésre kereste a választ, hogy vajon létezik-e egységes uniós nemzetközi szerepvállalás? Vajon az Unió tagállamai törekednek-e arra, hogy összehangolják tevékenységüket a nemzetközi fórumokon és egységes hangon képviseljék közös érdekeiket? Hogyan mérhető az egységes szerepvállalás mértéke és hogyan növelhető ennek hatékonysága? Vajon az Európai Unió hatékony multilateralizmus iránti aktív elkötelezettsége csak egy papírra vetett jól hangzó frázis, vagy ténylegesen igazolható gyakorlat? Amennyiben az utóbbi, mennyiben járul hozzá a fentebb megfogalmazott hitvallás gyakorlatban való megvalósulásához? Magyarán, mennyiben járul hozzá az Európai Unió, mint tagállamai egysége, a nemzetközi közösség egészét érintő globális problémák megoldásához, az ENSZ rendszer tevékenységének támogatásához és nem utolsó sorban globális vezető szerepet tölt –e be a nemzetközi színtéren? Hogyan erősíthető az Unió egysége és globális szerepe?

Item Type:Thesis (PhD thesis)
Supervisor:Palánkai Tibor
Uncontrolled Keywords:Európai Unió, multilateralizmus, nemzetközi együttműködés
Subjects:International relations
ID Code:644
Date:14 November 2012
Deposited On:29 Oct 2012 13:02
Last Modified:29 Oct 2012 13:02

Repository Staff Only: item control page

Downloads

Downloads per month over past two year

View more statistics