Az európai bankrendszer koncentrációs folyamatának következményei. M&As, teljesítmény, verseny és bankválság = Consequences of the process of the concentration of the European banking system M&As, performance, competition and banking crises

Tóth, Éva Alíz (2012) Az európai bankrendszer koncentrációs folyamatának következményei. M&As, teljesítmény, verseny és bankválság = Consequences of the process of the concentration of the European banking system M&As, performance, competition and banking crises. PhD thesis, Budapesti Corvinus Egyetem, Nemzetközi Kapcsolatok Doktori Iskola.

[img]
Preview
PDF : (disszertáció)
3MB
[img]
Preview
PDF : (draft in English)
430kB
[img]
Preview
PDF : (az értekezés tézisei magyar nyelven)
382kB

Abstract

Az értekezés az európai bankrendszer koncentrációját kiváltó tényezők elemzésével, illetve a bankrendszer koncentrációs folyamatának következményeivel foglalkozik mikrogazdasági, vagyis banki szinten, illetve globális szinten. Az európai (kontinentális) bankrendszer az angolszász pénzügyi rendszerhez képest számos eltérő sajátosságokkal rendelkezik. Az utóbbi két évtized alatt az európai bankrendszer drámai és revolúciós változásokon ment keresztül. Ezen változások nemcsak a dezintermediációs folyamatok növekvő szerepében, hanem a pénzügyi szolgáltatók számának csökkenésében is tükröződnek. Már az 1990-es évek elejétől kezdődően egyre inkább megfigyelhetővé vált a fúziók és felvásárlások (M&As) számának megnövekedése, ami a bankrendszer koncentrációjának növekedéséhez is hozzájárult. Az euró bevezetése idején az EU bankrendszerében soha nem látott mértékű fúziós hullám söpört végig, mely mind belföldi, mind nemzetközi szinten folyt, kiterjedve akár más szektorokra is, ezáltal a bankok és biztosítók között végbemenő M&A-k révén létrejöttek a pénzügyi konglomerátumok, amelyek nagymértékben segítik elő a konszolidációs folyamatot az EU bankszektorában. A 2000-es évek második felében azonban az M&A-k egy újabb hulláma formálja ismét az EU arculatát. Ez a hullám azonban eltér a korábbiaktól, mivel ezen fúziók és felvásárlások elsősorban nemzetközi, illetve európai intraszektoriális és interszektoriális tranzakciók, amelyek értékben és mértékben már mega szinten folynak. Nem meglepő, hogy az európai bankrendszert formáló M&A-k számos kérdést vetnek fel. Az európai bankrendszer koncentrációs folyamatát azonban egyes korábbi feltételezésekkel ellentétben nem az EU-tagság, hanem a más piaci tényezők és az ICT terjedése indukálta. Az európai bankszektoron belül az elmúlt két évtizedben megfigyelhetővé vált az M&A-k hullámszerű jelensége, ami összefügg a világgazdasági konjunktúra alakulásával, illetve az akviráló bank kapitalizációjával.

Item Type:Thesis (PhD thesis)
Supervisor:Kutasi Gábor
Uncontrolled Keywords:bankrendszer, fúziók és felvásárlások, M&A
Subjects:Finance
ID Code:640
Date:24 October 2012
Deposited On:15 Oct 2012 11:36
Last Modified:28 Sep 2013 14:42

Repository Staff Only: item control page

Downloads

Downloads per month over past two year

View more statistics