Molekuláris markerek alkalmazása a szőlő magvatlanságának követésére és Rosa L. taxonok rokonsági viszonyainak vizsgálatára = Application of molecular markers for the detection of grapevine seedlessness and for relationship studies of Rosa L. taxa

Deák, Tamás (2010) Molekuláris markerek alkalmazása a szőlő magvatlanságának követésére és Rosa L. taxonok rokonsági viszonyainak vizsgálatára = Application of molecular markers for the detection of grapevine seedlessness and for relationship studies of Rosa L. taxa. PhD thesis, Budapesti Corvinus Egyetem, Kertészettudományi Doktori Iskola.

[img]
Preview
PDF :
14MB
[img]
Preview
PDF : (draft in english)
546kB
[img]
Preview
PDF : (az értekezés tézisei magyar nyelven)
553kB

Abstract

A molekuláris markerek több szinten értékes információval szolgálhatnak a növénynemesítő számára. A markerezési technikák alkalmazásának sokrétűsége ebben a dolgozatban is megjelenik, ahol két különböző kérdésfelvetésre – molekuláris taxonómia és egy fenotípusos tulajdonság markerezése – keresem a választ. A nemesítés során számításba vehető genotípusok – és általában egy adott növénycsoport fajai, fajtái – származásának és rokonsági kapcsolatainak tisztázása segíti a keresztezések megtervezését és az azt követő szelekciót. Egyes esetekben – pl. a különböző eredetű rezisztenciagének piramidálása esetén – molekuláris markerekkel olyan genotípus szelekció is lehetővé válik, amelynek kivitelezése fenotípusos értékeléssel a gyakorlatban rendkívül időigényes és nehézkes. (...)

Item Type:Thesis (PhD thesis)
Supervisor:Bisztray György Dénes
Uncontrolled Keywords:markerezési technikák, SCAR-CAPS marker
Subjects:Garden crops, fruits, horticulture
ID Code:498
Date:2010
Deposited On:02 Sep 2010 15:12
Last Modified:28 Sep 2013 14:40

Repository Staff Only: item control page

Downloads

Downloads per month over past two year

View more statistics