Az értékelés és a hatásvizsgálat módszereinek alkalmazása a kisvállalkozás-fejlesztési politikában. A közép- és kelet-európai országok gyakorlatából merített esettanulmányokkal = The Application of Impact Assessment and Evaluation in Small Enterprise Development Policies With case studies of SME development in transition countries of Central and Eastern Europe

Futó, Péter (2010) Az értékelés és a hatásvizsgálat módszereinek alkalmazása a kisvállalkozás-fejlesztési politikában. A közép- és kelet-európai országok gyakorlatából merített esettanulmányokkal = The Application of Impact Assessment and Evaluation in Small Enterprise Development Policies With case studies of SME development in transition countries of Central and Eastern Europe. PhD thesis, Budapesti Corvinus Egyetem, Gazdálkodástani Doktori Iskola.

[img]
Preview
PDF :
1MB
[img]
Preview
PDF : (draft in english)
191kB
[img]
Preview
PDF : (az értekezés tézisei magyar nyelven)
399kB

Abstract

A Ph.D. disszertáció részben módszertani, részben pedig szubsztantív jellegű célokat követ. A dolgozat módszertani természetű célja, hogy bemutassa és osztályozza az értékelés és hatáselemzés azon módszereit, melyek már beváltak a kisvállalkozás-fejlesztési politika cél- és eszközrendszerének javítása során. Az elmúlt két évtized során számos módszertant és irányvonalat tettek közzé annak érdekében, hogy megkönnyítsék és egységesítsék ezeket az alkalmazott kutatási és tanácsadási tevékenységeket. A megfelelően elvégzett értékelések és hatástanulmányok alkalmazott társadalomtudományi kutatásnak vagy alkalmazott politikatudományi kutatásnak tekinthetők. Ezért az ilyen jelentéseket készítő kutatóknak és tanácsadóknak az alkalmazott társadalomtudomány technikáit kell alkalmazniuk, hogy érvényes következtetésekre jussanak. A dolgozat be kívánja mutatni, hogy e módszerek alkalmazása miként intézményesült a nemzeti illetve a nemzetközi fejlesztéspolitika gyakorlatában. A bemutatott elemzési módszerek osztályozása a „kutatási terv” fogalmán alapul. Ezt a fogalmat az elmúlt évtizedben sikeresen az alkalmazták abból a célból, hogy egységese rendszerbe foglalják az empirikus társadalomkutatás kvalitatív és kvantitatív kultúráit. A dolgozat szubsztantív természetű célja, hogy projekt esettanulmányok és bekeretezett illusztratív példák sorával bemutassa a KKV-k fejlesztésére irányuló közpolitikai törekvések eszközrendszerét és ezáltal elhelyezze vizsgált intézkedéseket a fejlesztéspolitikák szélesebb összefüggésében. Az esettanulmányok bekeretezett illusztratív példák többsége a közép- kelet- európai országok gazdasági átmenetében meghozott intézkedésekről szól, ahol az elmúlt két évtizedben a kis-és középvállalkozási politikákat egy átlátható és erős üzleti szektor létrehozásának érdekében alkalmazták. Az így bemutatott és értékelt konkrét projektek, programok és intézkedések mindegyike egy-egy olyan politikaterülettel kapcsolatos, amely befolyásolja a kis- és középvállalkozások fejlődését, így a szabályozási, munkaügyi, innovációs és regionális fejlesztési politikákkal. Kulcsszavak: kisvállalkozás-fejlesztés, KKV-politika, támogatott projektek és programok értékelése, szabályozási hatásvizsgálat, üzleti környezet.

Item Type:Thesis (PhD thesis)
Supervisor:Szirmai Péter
Uncontrolled Keywords:KKV, kisvállalkozás-fejlesztési politika, hatásvizsgálat
Subjects:Economic policy
ID Code:435
Date:April 2010
Deposited On:25 Mar 2010 14:07
Last Modified:28 Sep 2013 14:39

Repository Staff Only: item control page

Downloads

Downloads per month over past two year

View more statistics