Ruthner, Szabolcs (2010) Kajszifajták genetikai analízise DNS-alapú markerekkel. Doktori (PhD) értekezés, Budapesti Corvinus Egyetem, Kertészettudományi Doktori Iskola.
Teljes szöveg
|
PDF :
27MB | |
|
PDF : (draft in english)
936kB | |
|
PDF : (az értekezés tézisei magyar nyelven)
1MB |
Kivonat, rövid leírás
Magyarországon több évszázados hagyománya van a kajszi termesztésének. A magyar kajszi kiváló tulajdonságait külföldön is elismerik, és hungarikumként tartják számon. Tradícióból és hírnévből azonban sokáig megélni nem lehet, a piaci lehetőségeket ezért csak úgy lehet kihasználni bel- és külföldön egyaránt, ha kiváló minőségű gyümölcsöt termesztünk. Ehhez megvannak a megfelelı termőhelyeink, kiváló beltartalmi értékekkel rendelkezı hagyományos fajtáink és a szakmai tudás. A változó fogyasztói szokásokkal és piaci igényekkel azonban csak úgy tudunk lépést tartani, ha a termesztést folyamatosan fejlesztjük. Az innovációs tevékenységnek minden részletre ki kell terjednie a termıhelyi alkalmasság meghatározásától a technológia kidolgozásán keresztül az értékesítésig. Ezen belül meghatározó jelentısége van a fajtahasználatnak. A magyar termesztők rendelkezésére álló fajtaválaszték sajnos csak lassan bővül, pedig nagy szükség lenne a sarkavírussal szemben rezisztens és a kereskedelmi céloknak megfelelı új fajtákra, ami a világon már több helyen elérhető. A világ kajszitermesztésének jelentős részét az európai ökoföldrajzi csoportba tartozó kajszifajták adják. E csoport tagjainak túlnyomó többsége öntermékenyülő, de éppen ebből kifolyólag e csoport genetikai variabilitása igen korlátozott. A piaci igényeknek megfelelő, egyre újabb fajták előállításának kényszere megköveteli, hogy a nemesítı egyre szélesebb genetikai bázisú alapanyagokat használjon fel nemesítési programjában. A nemesítési folyamatok felgyorsításának egyik eszköze a DNS-markerekre alapozott szelekció. Viszonylag egyszerően és egyértelmően azonosítható, változatos allélösszetételő, ismert szabályok szerint öröklődő markerlókuszok segítségével megvalósítható a fajtákban rejlő genetikai polimorfizmus kutatása, a fajták eredetének és rokonsági kapcsolatainak vizsgálata, fajták azonosítása. A nemesítői szellemi tulajdon védelmében, a fajtaazonosítási céllal használt molekuláris markerek szerepe fokozatosan felértékelődik. Így a technika nagymértékben könnyítheti a nemesítőket illetı fajtahasználati díj begyűjtését, ami alapját képezheti a későbbi nemesítési programoknak.
Tétel típusa: | Disszertáció (Doktori (PhD) értekezés) |
---|---|
Témavezető: | Pedryc Andrzej |
Kulcsszavak: | gyümölcstermesztés, kajszibarack, izoenzim markerek |
Tárgy: | Növénytermesztés, gyümölcstermesztés, kertészet |
Azonosító kód: | 418 |
Védés dátuma: | 2010 |
Elhelyezés dátuma: | 03 Mar 2010 12:03 |
Last Modified: | 28 Sep 2013 14:39 |
Csak a repozitórium munkatársainak: tétel módosító lap