Slezák, Katalin Angéla (2001) Fehér termésű paprika sótűrése. Doktori (PhD) értekezés, Szent István Egyetem, Kertészettudományi Doktori Iskola.
Teljes szöveg
PDF :
2MB | |
PDF :
243kB | |
PDF :
62kB |
Kivonat, rövid leírás
A talajok és az öntözővizek magas sótartalma az egész világon sok gondot okoz. Sajnos Magyarország sem kivétel, s ilyen vonatkozásban a zöldséghajtatás különösen nehéz helyzetben van. A hajtatólétesítmények helyhez kötöttek, s a nagy hagyományokkal rendelkező hajtatókörzetekben sok helyen több évtizede ugyanazon a talajon folyik a termesztés. Emellé társul az, hogy fő hajtatási körzeteinkben a felmérések szerint minden negyedik gazdaság öntözővize magas sótartalma miatt öntözésre alkalmatlan. Az ásott kutak vízminőségének javítása pedig – akár mélyítéssel, akár sótalanító berendezésekkel – igen költséges. Az olcsó, de rossz öntözési rendszernek (kizárólag a gyökérzóna átnedvesítése, csak termesztési idényben, sokszor az említett gyenge minőségű öntözővízzel), a gyakran tapasztalható meggondolatlan műtrágyázásnak, a gondatlan talajművelésnek (tömörödött réteg kialakulása) eredményeként a talajuntság fő okozója a növényvédelmi problémák mellett a talaj sótartalmának megnövekedése. Az a tény, hogy egyre több termesztő a magas sótartalom káros hatásainak elkerülésére a talajtól izolált (leggyakrabban talaj nélküli) termesztést, vagy a drága, de a talaj magas sótartalmát jobban tűrő oltott palánták ültetését választja, jelzi, hogy sok esetben a nagy mennyiségű szerves anyag bedolgozása már nem nyújt kielégítő megoldást a problémára.
Tétel típusa: | Disszertáció (Doktori (PhD) értekezés) |
---|---|
Témavezető: | Terbe István |
Kulcsszavak: | paprika, sóérzékenység |
Tárgy: | Növénytermesztés, gyümölcstermesztés, kertészet |
Azonosító kód: | 374 |
Védés dátuma: | 2001 |
Elhelyezés dátuma: | 27 May 2009 |
Last Modified: | 06 Aug 2009 00:18 |
Csak a repozitórium munkatársainak: tétel módosító lap