A gyomszabályozás lehetőségei és korlátai gyomirtószeres sárgarépa termesztési rendszerben = Possibilities and limits of weed management in herbicide free carrot production system

Gál, Izóra (2009) A gyomszabályozás lehetőségei és korlátai gyomirtószeres sárgarépa termesztési rendszerben = Possibilities and limits of weed management in herbicide free carrot production system. PhD thesis, Budapesti Corvinus Egyetem, Kertészettudományi Doktori Iskola.

[img]
Preview
PDF :
1MB
[img]
Preview
PDF :
183kB
[img]
Preview
PDF :
171kB
[img]
Preview
PDF :
215kB

Abstract

Az ökológiai növénytermesztés nem létezhet sikeres gyomirtás nélkül. A technológia hiányát felismerve kutatásom során célom volt: - vegyszermentes gyomszabályozási módszerek összegyűjtése és összevetése a nemzetközi szakirodalom alapján, - olyan gyomszabályozási stratégia kidolgozása, mely az ökológiai gazdálkodás szigorú feltételrendszerébe beleillik, - ezen stratégia összevetése egy vegyszeres gyomszabályozási technológiával, - egyidejűleg herbicidtakarékos módszer kipróbálása, - a gyomszabályozási módszerek termésmennyiség szárazanyagtartalmára gyakorolt hatásának összevetése, - a művelettakarékos gyomszabályozás korlátainak feltárása. A sárgarépát, mint termesztett növényt tág térállása, valamint vontatott növekedése miatt választottam. Célkitűzéseim megvalósításához 4 éven keresztül végeztem gyomszabályozási kísérletet a Budapesti Corvinus Egyetem, Ökológiai és Fenntartható Gazdálkodási Rendszerek Tanszékének soroksári kísérleti területén. A kísérlet során négy sorkezelési és tíz sorközkezelési módszert hasonlítottam össze egymással négy ismétlésben véletlen blokk elrendezésben 25 m2-es parcellákon 75 cm-es sortávolság mellett. A különféle sor és sorközkezelések 14 kombinációját is vizsgáltam. Minden kezelés előtt és utána két héttel történt a mintavétel, mely magában foglalta a gyomborítottság és a sárgarépa területborításának felmérését BALÁZS-UJVÁROSI módszerrel, a gyomnövények száraztömegének és a sárgarépa lombjának és gyökerének száraztömeg-mérését. A begyűjtött adatok elemzésére rangátlagokat és átlagokat használó egyszempontos varianciaanalízist, valamint vegyes kétszempontos varianciaanalízist, SPSS 14.0 és MiniStat 3.3 szoftvereket használtam. Célkitűzéseimmel összhangban elért új tudományos eredményeim a következők voltak: • Bizonyítottam, hogy a célzott, a terület gyomflórájának összetételét figyelembe vevő, illetve a kézi, nagyobb precizitású gyomszabályozás hatékonyabb, mint a generális eljárások. • Igazoltam, hogy herbicidmentes, valamint művelettakarékos technológiákkal is lehet eredményes gyomszabályozást végezni. • Megállapítottam, hogy a kisebb környezeti kárt okozó, csak a sorok vegyszeres gyomirtását magában foglaló herbicidtakarékos termesztési módszerek is életképesek az összes gyomborítás mérséklése szempontjából. • Kimutattam, hogy a kapálás, illetve kultivátorozás jobban csökkenti az összes gyomborítást, mint a gyomkefézés.

Item Type:Thesis (PhD thesis)
Supervisor:Radics László
Uncontrolled Keywords:gyomnövények, sárgarépa termesztés, gyomirtás
Subjects:Garden crops, fruits, horticulture
ID Code:337
Date:13 February 2009
Deposited On:20 Jan 2009
Last Modified:28 Sep 2013 14:39

Repository Staff Only: item control page

Downloads

Downloads per month over past two year

View more statistics