Istella, Sándor (2008) Korszerű eljárások a zöldségfélék tárolhatóságának előrejelzésére. Doktori (PhD) értekezés, Budapesti Corvinus Egyetem, Kertészettudományi Doktori Iskola.
Teljes szöveg
|
PDF :
7MB | |
|
PDF :
161kB | |
|
PDF :
166kB | |
|
PDF :
145kB |
Kivonat, rövid leírás
Napjainkban egyre nő a rövidebb vagy hosszabb ideig történő tárolás jelentősége, ezért már a termesztés kezdetétől folyamatosan követni kell a termés minőségét befolyásoló tényezők alakulását annak érdekében, hogy a termesztett zöldségféle kifogástalanul jusson el a fogyasztóhoz. A termés minőségét nagyban befolyásolja a betakarítás. A betakarítás utáni – Post Harvest – munkaműveleteknek is igen jelentős szerepük van A tárolás sikerét az határozza meg, hogy milyen hosszú ideig tudom eltartani a terményt jelentős minőségromlás nélkül. Ma már ezek a kérdések szorosan összefonódnak, így a zöldségtermesztőknek is oda kell figyelniük a termesztés utáni munkafolyamatokra. A régebben használt roncsolásos módszerek (kézi-, precíziós penetrométer) nem voltak alkalmasak az állapotváltozás követésére ugyanazon egyedeken. Ugyan akkor az utóbbi években a roncsolásmentes módszerek fejlesztése került előtérbe. A disszertációban olyan módszereket használtam, melyek a kutatások terén korszerűeknek mondhatók, gyorsak és teljesen roncsolásmentesen tudnak információt adni a termény belső (akusztikus módszer), vagy külső (impakt ütéskeménységi módszer) minőségéről. (...)
Tétel típusa: | Disszertáció (Doktori (PhD) értekezés) |
---|---|
Témavezető: | Balázs Sándor |
Kulcsszavak: | zöldségtermelés, tárolhatóság, fizikai módszerek |
Tárgy: | Növénytermesztés, gyümölcstermesztés, kertészet |
Azonosító kód: | 311 |
Védés dátuma: | 6 október 2008 |
Elhelyezés dátuma: | 17 Sep 2008 |
Last Modified: | 28 Sep 2013 14:38 |
Csak a repozitórium munkatársainak: tétel módosító lap