Firtha, Ferenc (2008) Trikromatikus és hiperspektrális képfeldolgozási módszerek élelmiszerek és termények vizsgálatára. PhD thesis, Budapesti Corvinus Egyetem, Élelmiszertudományi Doktori Iskola.
|
PDF :
5MB | |
|
PDF :
1MB | |
|
PDF :
794kB | |
|
PDF :
164kB |
Abstract
Az európai piaci elvárások szigorítása miatt, egyre nagyobb az igény élelmiszerek, termények minőségének kvantitatív leírására, mérésére. Minőségellenőrzési-, automatizálási feladatokban különösen fontosak a gyors, roncsolás- és érintésmentes mérések, mint amilyenek az optikai módszerek. Az ipari gyakorlatban már elterjedt trikromatikus látórendszerrel mérhető a szín hely szerinti eloszlása és megfelelő képfeldolgozási algoritmusokkal jellemezhető a felület színe, mintázata és az objektum alakja. Az elsőként a távérzékelésben alkalmazott hiperspektrális mérési technikával ugyanakkor a reflektált spektrum hely szerinti eloszlása határozható megy, így megfelelő módszerrel becsülhető termények, inhomogén szerkezetű élelmiszerek egyes beltartalmi jellemzőinek hely szerinti eloszlása és idő szerinti változása a felületen. Mindkét mérés-típus speciális ipari- illetve laboratóriumi használatát megelőzi a vizsgált objektum és tulajdonság kutatása, amihez általános és ugyanakkor hangolható mérési környezet szükséges. Dolgozatomban e két képfelvételi eszköz, a látórendszer és a hiperspektrális eszköz kutató-környezetének méréstechnikai és algoritmikus feltételeit, módszertanát vizsgáltam meg.
Item Type: | Thesis (PhD thesis) |
---|---|
Supervisor: | Felföldi József |
Uncontrolled Keywords: | fizikai analízis, módszertan, képfeldolgozás, élelmiszerek kvantitatív mérése |
Subjects: | Garden crops, fruits, horticulture |
ID Code: | 306 |
Date: | 12 September 2008 |
Deposited On: | 25 Aug 2008 |
Last Modified: | 28 Sep 2013 14:38 |
Repository Staff Only: item control page