Firtha, Ferenc (2008) Trikromatikus és hiperspektrális képfeldolgozási módszerek élelmiszerek és termények vizsgálatára. Doktori (PhD) értekezés, Budapesti Corvinus Egyetem, Élelmiszertudományi Doktori Iskola.
Teljes szöveg
|
PDF :
5MB | |
|
PDF :
1MB | |
|
PDF :
794kB | |
|
PDF :
164kB |
Kivonat, rövid leírás
Az európai piaci elvárások szigorítása miatt, egyre nagyobb az igény élelmiszerek, termények minőségének kvantitatív leírására, mérésére. Minőségellenőrzési-, automatizálási feladatokban különösen fontosak a gyors, roncsolás- és érintésmentes mérések, mint amilyenek az optikai módszerek. Az ipari gyakorlatban már elterjedt trikromatikus látórendszerrel mérhető a szín hely szerinti eloszlása és megfelelő képfeldolgozási algoritmusokkal jellemezhető a felület színe, mintázata és az objektum alakja. Az elsőként a távérzékelésben alkalmazott hiperspektrális mérési technikával ugyanakkor a reflektált spektrum hely szerinti eloszlása határozható megy, így megfelelő módszerrel becsülhető termények, inhomogén szerkezetű élelmiszerek egyes beltartalmi jellemzőinek hely szerinti eloszlása és idő szerinti változása a felületen. Mindkét mérés-típus speciális ipari- illetve laboratóriumi használatát megelőzi a vizsgált objektum és tulajdonság kutatása, amihez általános és ugyanakkor hangolható mérési környezet szükséges. Dolgozatomban e két képfelvételi eszköz, a látórendszer és a hiperspektrális eszköz kutató-környezetének méréstechnikai és algoritmikus feltételeit, módszertanát vizsgáltam meg.
Tétel típusa: | Disszertáció (Doktori (PhD) értekezés) |
---|---|
Témavezető: | Felföldi József |
Kulcsszavak: | fizikai analízis, módszertan, képfeldolgozás, élelmiszerek kvantitatív mérése |
Tárgy: | Növénytermesztés, gyümölcstermesztés, kertészet |
Azonosító kód: | 306 |
Védés dátuma: | 12 szeptember 2008 |
Elhelyezés dátuma: | 25 Aug 2008 |
Last Modified: | 28 Sep 2013 14:38 |
Csak a repozitórium munkatársainak: tétel módosító lap