Az északkelet-magyarországi meggy tájfajta szelekció eredményei és gazdasági jelentősége

Szabó, Tibor (2008) Az északkelet-magyarországi meggy tájfajta szelekció eredményei és gazdasági jelentősége. PhD thesis, Budapesti Corvinus Egyetem, Kertészettudományi Doktori Iskola.

[img]
Preview
PDF :
2MB
[img]
Preview
PDF :
638kB
[img]
Preview
PDF :
429kB
[img]
Preview
PDF :
177kB

Abstract

Az utóbbi évtizedekben a meggytermesztés kiemelt jelentőségűvé vált Magyaror-szágon. Az élenjáró magyar meggynemesítés eredményeként kizárólag csak hazai fajtákat termesztünk, ezért igazi hungarikumnak számítanak. A gyümölcs szinte korlátlan mennyiségben fogyasztható frissen és feldolgozott formában. A feldolgo-zóipar kedvelt alapanyaga. Befőttön kívül nagy mennyiségű dzsemet készítenek belőle, emelkedik a fagyasztott árú iránti kereslet, jelentős mennyiséget dolgoz fel az édesipar és a likőrgyártás is. Egyes fajtáit különböző kozmetikumok készítésére is használják. Antioxidáns tartalma miatt külföldön (USA) több gyógyszerkészít-mény összetevője. Magyarországon a meggy ősidők óta ismert. A honfoglaló magyarok gyűjtögették vadon termő gyümölcseit, később, pedig sarjról és magról szaporították A Kárpát medence másodlagos géncentrumnak számít, mivel itt megtalálhatók voltak a ne-mes meggy létrejöttéhez szükséges szülők: a csepleszmeggy és a cseresznye. Spon-tán kereszteződésből alakulhatott ki az a számtalan változat, amellyel országszerte találkozhatunk, de főleg Északkelet Magyarországon. (...)

Item Type:Thesis (PhD thesis)
Supervisor:Tóth Magdolna
Uncontrolled Keywords:gyümölcstermesztés, meggyfajták, gyümölcsnemesítés
Subjects:Garden crops, fruits, horticulture
ID Code:292
Date:21 May 2008
Deposited On:24 Apr 2008
Last Modified:28 Sep 2013 14:38

Repository Staff Only: item control page

Downloads

Downloads per month over past two year

View more statistics