A termesztett Pleurotus ostreatus hibridek tulajdonságainak javítása és új hibridek előállítása vadon termő törzsek alkalmazásával

Hajdú, Csaba (2008) A termesztett Pleurotus ostreatus hibridek tulajdonságainak javítása és új hibridek előállítása vadon termő törzsek alkalmazásával. PhD thesis, Budapesti Corvinus Egyetemi , Kertészettudományi Doktori Iskola.

[img]
Preview
PDF :
7MB
[img]
Preview
PDF :
497kB
[img]
Preview
PDF :
406kB
[img]
Preview
PDF :
170kB

Abstract

A laskagomba termesztés eredményessége, éppen úgy, mint minden élő objektummal foglalkozó termelési ág - mezőgazdaság, kertészet stb. – eredményessége nagymértékben függ a termesztett, vagy tenyésztett élőlény fajtájától, élettani és alaki tulajdonságaitól. A laskagomba termesztés terjedésével mind a termesztők, mind a fogyasztók részéről egyre újabb igények jelentkeznek: • a termesztett gomba legyen bőtermő, • betegségekkel szemben ellenálló, • tenyészideje legyen rövid, • kívánatos a tetszetős külső, - nem közömbös a szín sem, a fogyasztók a sötétebb alapszínt szeretik inkább, míg a konzervipar a világosabb színt kedveli, • csökkentett számban és lehetőleg az érési időszakban szórjon spórát. Piaci előnyt jelent, ha a laskagombafajta környezeti igényei egyszerű berendezésekkel olcsón kielégíthetők, és az évszakos változásoktól függetlenül folyamatosan, egész éven át termeszthető. (...)

Item Type:Thesis (PhD thesis)
Supervisor:Rimóczi Imre
Uncontrolled Keywords:gombanemesítés, laskagomba, molekuláris biológia
Subjects:Garden crops, fruits, horticulture
ID Code:290
Date:14 May 2008
Deposited On:14 Apr 2008
Last Modified:28 Sep 2013 14:38

Repository Staff Only: item control page

Downloads

Downloads per month over past two year

View more statistics