Egy zöldebb Európa avagy a környezetvédelmi politika integrációjának folyamata az Európai Unióban = A Greener Europe or The Environmental Policy Integration Process in the European Union

Savoia, Remo (2008) Egy zöldebb Európa avagy a környezetvédelmi politika integrációjának folyamata az Európai Unióban = A Greener Europe or The Environmental Policy Integration Process in the European Union. PhD thesis, Budapesti Corvinus Egyetem, Nemzetközi Kapcsolatok Doktori Iskola.

[img]
Preview
PDF :
1MB
[img]
Preview
PDF : (draft in english)
335kB
[img]
Preview
PDF : (az értekezés tézisei magyar nyelven)
428kB

Abstract

A Környezetvédelmi Politika Integrációja, azaz a KöPI, új fázisnak tekinthető az európai integrációs folyamat vonatkozásában. Célja, hogy egy olyan övezet jöjjön létre, amely nemcsak a gazdaság oldaláról fejlődik, hanem ez a fejlődés környezetvédelmi szempontból is fenntartható legyen. A KöPI egy olyan folyamatot jelent, amely elősegíti a környezetvédelmi szempontok egyéb politikákba történő integrálását a döntéshozatali eljárás legelejétől fogva annak valamennyi állomásán keresztül, a környezetvédelmi követelmények és az adott ágazati politika szükségletei közti lehetséges ellentmondások elkerülése érdekében. Végeredménye egy olyan politika, mely koherens a fenntartható fejlődés alapelvével és egyensúlyt teremt a környezetvédelmi és az ágazati követelmények között. A KöPI már az EU környezetpolitikájának kialakulása óta felmerült, mint gondolat, de kellő helyet és jelentőséget csak a kilencvenes évek második felében kapott, amikor nyilvánvalóvá vált, hogy a hagyományos „parancsolj és ellenőrizz” ("command and control") környezetvédelmi politika nem hozta meg az elvárt eredményeket. Így az Amszterdami szerződést követően a KöPI az EU egyik alapelvévé vált.

Item Type:Thesis (PhD thesis)
Supervisor:Kondorosi Ferenc
Uncontrolled Keywords:Európai Unió, környezetvédelmi politika, KöPI, integrációs politika
Subjects:Environmental economics
International relations
ID Code:277
Date:12 February 2008
Deposited On:21 Jan 2008
Last Modified:28 Sep 2013 14:38

Repository Staff Only: item control page

Downloads

Downloads per month over past two year

View more statistics