Molekuláris markerek alkalmazása a szőlő magvatlanságának követésére és Rosa L. taxonok rokonsági viszonyainak vizsgálatára = Application of molecular markers for the detection of grapevine seedlessness and for relationship studies of Rosa L. taxa

Deák, Tamás (2010) Molekuláris markerek alkalmazása a szőlő magvatlanságának követésére és Rosa L. taxonok rokonsági viszonyainak vizsgálatára = Application of molecular markers for the detection of grapevine seedlessness and for relationship studies of Rosa L. taxa. Doktori (PhD) értekezés, Budapesti Corvinus Egyetem, Kertészettudományi Doktori Iskola.

[img]
Előnézet
PDF :
14Mb
[img]
Előnézet
PDF : (draft in english)
533Kb
[img]
Előnézet
PDF : (az értekezés tézisei magyar nyelven)
540Kb

Absztrakt (kivonat)

A molekuláris markerek több szinten értékes információval szolgálhatnak a növénynemesítő számára. A markerezési technikák alkalmazásának sokrétűsége ebben a dolgozatban is megjelenik, ahol két különböző kérdésfelvetésre – molekuláris taxonómia és egy fenotípusos tulajdonság markerezése – keresem a választ. A nemesítés során számításba vehető genotípusok – és általában egy adott növénycsoport fajai, fajtái – származásának és rokonsági kapcsolatainak tisztázása segíti a keresztezések megtervezését és az azt követő szelekciót. Egyes esetekben – pl. a különböző eredetű rezisztenciagének piramidálása esetén – molekuláris markerekkel olyan genotípus szelekció is lehetővé válik, amelynek kivitelezése fenotípusos értékeléssel a gyakorlatban rendkívül időigényes és nehézkes. (...)

Tétel típus:Értekezés/disszertáció (Doktori (PhD) értekezés)
Témavezető neve:Bisztray György Dénes
Kulcsszavak:markerezési technikák, SCAR-CAPS marker
Témakör:Növénytermesztés, gyümölcstermesztés, kertészet
Azonosító kód:498
A védés dátuma:2010
Elhelyezés dátuma:02 Szept 2010 15:12
Utolsó változtatás:28 Szept 2013 14:40

Csak a repozitórium munkatársainak: tétel módosító lap