A nonprofit szektor strukturális átalakulása Magyarországon. A magyar nonprofit szektor az 1990-es évek elejétől a 2000-es évek közepéig

Bocz, János (2009) A nonprofit szektor strukturális átalakulása Magyarországon. A magyar nonprofit szektor az 1990-es évek elejétől a 2000-es évek közepéig. PhD thesis, Budapesti Corvinus Egyetem, Szociológia Doktori Iskola.

[img] PDF :
3MB
[img] PDF :
314kB
[img] PDF :
227kB

Abstract

A disszertáció témája a hazai nonprofit szektor. Egy olyan szektor, amelynek a szociális- és gazdasági térben elfoglalt helyéről, sőt még nevéről sincs egyetértés a hazai és nemzetközi tudományos életben. A fogalmi konszenzus hiánya ellenére a nonprofitok társadalmi integrációban betöltött szerepe és gazdasági jelentősége miatt folyamatosan nő az érdeklődés e szervezetek működése és tevékenysége iránt. A disszertáció elkészítésének célja az volt, hogy feltárja a magyarországi nonprofit szektor kialakulását és fejlődését befolyásoló tényezőket és idősoros adatok alapján bemutassa, hogy az 1996 és 2006 közötti időszakban milyen folyamatok jellemezték a szektor működését. A dolgozat első részében a civil és nonprofit szervezetekkel kapcsolatos fogalmak különböző értelmezéseit mutatom be, s azt a következtetést vonom le, hogy bár a két szervezetcsoport között vannak átfedések, eszmetörténeti hátterük, és a kialakulásukat meghatározó környezeti tényezők eltérései miatt nem lehet a civil és nonprofit szervezetek fogalmát szinonimaként használni. A hozzájuk kapcsolódó jelentéstartalmak folyamatosan változtak, mindenkori értelmezésük során mindig figyelembe kell venni az éppen aktuális társadalmi- és gazdasági kontextust. A disszertáció következő fejezeteiben a nonprofit szervezetek létrejöttével és társadalmi szerepével kapcsolatos nemzetközi elméleteket mutatom be, majd az alapítványi és egyesületi élet magyarországi történetét és hazai nonprofit szektor kialakulását befolyásoló tényezőket ismertetem. Az utóbbival kapcsolatos eredmények alátámasztották azt a hipotézist, hogy a magyarországi nonprofit szektor kialakulása sok tekintetben eltért a fejlett országok gyakorlatától. A szektor hazai fejlődését – a nemzetközi elméletekben hangsúlyos többletkeresleti igények kielégítése és a támogatási források megszerzése mellett – nagymértékben meghatározta a politikai- és gazdasági szerkezet átalakulása, a forráshiányos állami intézmények bevételeinek bővítésére irányuló gazdasági kényszer, valamint a mindenkori kormányzatnak a szektor jogi- és pénzügyi környezetét befolyásoló aktív beavatkozó tevékenysége. (...)

Item Type:Thesis (PhD thesis)
Supervisor:Letenyei László
Uncontrolled Keywords:nonprofit szervezetek
Subjects:Sociology
ID Code:375
Date:11 June 2009
Deposited On:28 May 2009
Last Modified:06 Aug 2009 00:18

Repository Staff Only: item control page

Downloads

Downloads per month over past two year

View more statistics