Fehér termésű paprika sótűrése

Slezák, Katalin Angéla (2001) Fehér termésű paprika sótűrése. Doktori (PhD) értekezés, Szent István Egyetem, Kertészettudományi Doktori Iskola.

[img] PDF :
2609Kb
[img] PDF :
237Kb
[img] PDF :
61Kb

Absztrakt (kivonat)

A talajok és az öntözővizek magas sótartalma az egész világon sok gondot okoz. Sajnos Magyarország sem kivétel, s ilyen vonatkozásban a zöldséghajtatás különösen nehéz helyzetben van. A hajtatólétesítmények helyhez kötöttek, s a nagy hagyományokkal rendelkező hajtatókörzetekben sok helyen több évtizede ugyanazon a talajon folyik a termesztés. Emellé társul az, hogy fő hajtatási körzeteinkben a felmérések szerint minden negyedik gazdaság öntözővize magas sótartalma miatt öntözésre alkalmatlan. Az ásott kutak vízminőségének javítása pedig – akár mélyítéssel, akár sótalanító berendezésekkel – igen költséges. Az olcsó, de rossz öntözési rendszernek (kizárólag a gyökérzóna átnedvesítése, csak termesztési idényben, sokszor az említett gyenge minőségű öntözővízzel), a gyakran tapasztalható meggondolatlan műtrágyázásnak, a gondatlan talajművelésnek (tömörödött réteg kialakulása) eredményeként a talajuntság fő okozója a növényvédelmi problémák mellett a talaj sótartalmának megnövekedése. Az a tény, hogy egyre több termesztő a magas sótartalom káros hatásainak elkerülésére a talajtól izolált (leggyakrabban talaj nélküli) termesztést, vagy a drága, de a talaj magas sótartalmát jobban tűrő oltott palánták ültetését választja, jelzi, hogy sok esetben a nagy mennyiségű szerves anyag bedolgozása már nem nyújt kielégítő megoldást a problémára.

Tétel típus:Értekezés/disszertáció (Doktori (PhD) értekezés)
Témavezető neve:Terbe István
Kulcsszavak:paprika, sóérzékenység
Témakör:Növénytermesztés, gyümölcstermesztés, kertészet
Azonosító kód:374
A védés dátuma:2001
Elhelyezés dátuma:27 Máj 2009
Utolsó változtatás:06 Aug 2009 00:18

Csak a repozitórium munkatársainak: tétel módosító lap