Corvinus University of Budapest (Doctoral Programs) | Corvinus Research Archive | Central Library | DART-Europe Portal
Logo

Fehér termésű paprika sótűrése

Slezák, Katalin Angéla (2001) Fehér termésű paprika sótűrése. PhD thesis, Szent István Egyetem, Kertészettudományi Doktori Iskola.

[img] PDF :
2609Kb
[img] PDF :
237Kb
[img] PDF :
61Kb

Abstract

A talajok és az öntözővizek magas sótartalma az egész világon sok gondot okoz. Sajnos Magyarország sem kivétel, s ilyen vonatkozásban a zöldséghajtatás különösen nehéz helyzetben van. A hajtatólétesítmények helyhez kötöttek, s a nagy hagyományokkal rendelkező hajtatókörzetekben sok helyen több évtizede ugyanazon a talajon folyik a termesztés. Emellé társul az, hogy fő hajtatási körzeteinkben a felmérések szerint minden negyedik gazdaság öntözővize magas sótartalma miatt öntözésre alkalmatlan. Az ásott kutak vízminőségének javítása pedig – akár mélyítéssel, akár sótalanító berendezésekkel – igen költséges. Az olcsó, de rossz öntözési rendszernek (kizárólag a gyökérzóna átnedvesítése, csak termesztési idényben, sokszor az említett gyenge minőségű öntözővízzel), a gyakran tapasztalható meggondolatlan műtrágyázásnak, a gondatlan talajművelésnek (tömörödött réteg kialakulása) eredményeként a talajuntság fő okozója a növényvédelmi problémák mellett a talaj sótartalmának megnövekedése. Az a tény, hogy egyre több termesztő a magas sótartalom káros hatásainak elkerülésére a talajtól izolált (leggyakrabban talaj nélküli) termesztést, vagy a drága, de a talaj magas sótartalmát jobban tűrő oltott palánták ültetését választja, jelzi, hogy sok esetben a nagy mennyiségű szerves anyag bedolgozása már nem nyújt kielégítő megoldást a problémára.

Item Type:Thesis (PhD thesis)
Supervisor:Terbe István
Uncontrolled Keywords:paprika, sóérzékenység
Subjects:Garden crops, fruits, horticulture
ID Code:374
Date:2001
Deposited On:27 May 2009
Last Modified:06 Aug 2009 00:18

Repository Staff Only: item control page