Környezettudatosság Magyarországon - Attitűd és cselekvés a szelektív hulladékgyűjtésben = Environmental consciousness in Hungary attitude and action in the field of selective waste collection

Monostori, Katalin (2009) Környezettudatosság Magyarországon - Attitűd és cselekvés a szelektív hulladékgyűjtésben = Environmental consciousness in Hungary attitude and action in the field of selective waste collection. Doktori (PhD) értekezés, Budapesti Corvinus Egyetem, Szociológia Doktori Iskola.

[img]
Előnézet
PDF :
958Kb
[img]
Előnézet
PDF :
95Kb
[img]
Előnézet
PDF : (draft in English)
190Kb
[img]
Előnézet
PDF : (az értekezés tézisei magyar nyelven)
213Kb

Absztrakt (kivonat)

A disszertáció fő célja, hogy árnyalja azt az ellentmondást, amely a jelenlegi környezetvédelmi szakmai munkát jellemzi Magyarországon. A szelektív hulladékgyűjtés konkrét példáján keresztül mutatok rá, hogy a környezetvédelmi és az azzal kapcsolatos tudományos munkák nem mellőzhetik a társadalom megismerésével kapcsolatos társadalomtudományi kutatásokat, s az ezeken alapuló intézkedéseket, mivel ennek hiánya rövid és hosszú távon is konfliktusokhoz vezethet. A konfliktusok fő forrása, hogy a környezetvédelem területén végbe menő jogszabályi változások és beruházások nem számolnak a társadalom valós környezettudatosságával. A kutatási eredményekben összekeverednek az attitűdök és valós értékítéletek. A döntések bizonyos területeken elsősorban szakmai alapokon, a társadalmi hatások részletesebb ismerete, illetve azok valós társadalmi támogatottsága nélkül születnek. Az intézkedések hatásai azonban rövid és hosszútávon a társadalom tagjaira is kötelességeket, feladatokat rónak. Így a lakosság már csak a személyes hatásokon keresztül szembesül az intézkedésekkel, amelyek várhatóan hamarosan erőteljes konfliktusforrásként jelentkeznek. A téma aktualitását az Európai Uniós forrásokból megvalósuló környezetvédelmi beruházások és a csatlakozás során elvárt jogszabályi változtatások adták. (...)

Tétel típus:Értekezés/disszertáció (Doktori (PhD) értekezés)
Témavezető neve:Janky Béla
Kulcsszavak:környezetvédelem, társadalmi szolidaritás
Témakör:Környezet-gazdaságtan
Szociológia
Azonosító kód:336
A védés dátuma:2009
Elhelyezés dátuma:14 Jan 2009
Utolsó változtatás:28 Szept 2013 14:39

Csak a repozitórium munkatársainak: tétel módosító lap