Trikromatikus és hiperspektrális képfeldolgozási módszerek élelmiszerek és termények vizsgálatára

Firtha, Ferenc (2008) Trikromatikus és hiperspektrális képfeldolgozási módszerek élelmiszerek és termények vizsgálatára. PhD thesis, Budapesti Corvinus Egyetem, Élelmiszertudományi Doktori Iskola.

[img]
Preview
PDF :
5Mb
[img]
Preview
PDF :
1142Kb
[img]
Preview
PDF :
775Kb
[img]
Preview
PDF :
160Kb

Abstract

Az európai piaci elvárások szigorítása miatt, egyre nagyobb az igény élelmiszerek, termények minőségének kvantitatív leírására, mérésére. Minőségellenőrzési-, automatizálási feladatokban különösen fontosak a gyors, roncsolás- és érintésmentes mérések, mint amilyenek az optikai módszerek. Az ipari gyakorlatban már elterjedt trikromatikus látórendszerrel mérhető a szín hely szerinti eloszlása és megfelelő képfeldolgozási algoritmusokkal jellemezhető a felület színe, mintázata és az objektum alakja. Az elsőként a távérzékelésben alkalmazott hiperspektrális mérési technikával ugyanakkor a reflektált spektrum hely szerinti eloszlása határozható megy, így megfelelő módszerrel becsülhető termények, inhomogén szerkezetű élelmiszerek egyes beltartalmi jellemzőinek hely szerinti eloszlása és idő szerinti változása a felületen. Mindkét mérés-típus speciális ipari- illetve laboratóriumi használatát megelőzi a vizsgált objektum és tulajdonság kutatása, amihez általános és ugyanakkor hangolható mérési környezet szükséges. Dolgozatomban e két képfelvételi eszköz, a látórendszer és a hiperspektrális eszköz kutató-környezetének méréstechnikai és algoritmikus feltételeit, módszertanát vizsgáltam meg.

Item Type:Thesis (PhD thesis)
Supervisor:Felföldi József
Uncontrolled Keywords:fizikai analízis, módszertan, képfeldolgozás, élelmiszerek kvantitatív mérése
Subjects:Garden crops, fruits, horticulture
ID Code:306
Date:12 September 2008
Deposited On:25 Aug 2008
Last Modified:28 Sep 2013 14:38

Repository Staff Only: item control page