Az északkelet-magyarországi meggy tájfajta szelekció eredményei és gazdasági jelentősége

Szabó, Tibor (2008) Az északkelet-magyarországi meggy tájfajta szelekció eredményei és gazdasági jelentősége. Doktori (PhD) értekezés, Budapesti Corvinus Egyetem, Kertészettudományi Doktori Iskola.

[img]
Előnézet
PDF :
2051Kb
[img]
Előnézet
PDF :
623Kb
[img]
Előnézet
PDF :
419Kb
[img]
Előnézet
PDF :
172Kb

Absztrakt (kivonat)

Az utóbbi évtizedekben a meggytermesztés kiemelt jelentőségűvé vált Magyaror-szágon. Az élenjáró magyar meggynemesítés eredményeként kizárólag csak hazai fajtákat termesztünk, ezért igazi hungarikumnak számítanak. A gyümölcs szinte korlátlan mennyiségben fogyasztható frissen és feldolgozott formában. A feldolgo-zóipar kedvelt alapanyaga. Befőttön kívül nagy mennyiségű dzsemet készítenek belőle, emelkedik a fagyasztott árú iránti kereslet, jelentős mennyiséget dolgoz fel az édesipar és a likőrgyártás is. Egyes fajtáit különböző kozmetikumok készítésére is használják. Antioxidáns tartalma miatt külföldön (USA) több gyógyszerkészít-mény összetevője. Magyarországon a meggy ősidők óta ismert. A honfoglaló magyarok gyűjtögették vadon termő gyümölcseit, később, pedig sarjról és magról szaporították A Kárpát medence másodlagos géncentrumnak számít, mivel itt megtalálhatók voltak a ne-mes meggy létrejöttéhez szükséges szülők: a csepleszmeggy és a cseresznye. Spon-tán kereszteződésből alakulhatott ki az a számtalan változat, amellyel országszerte találkozhatunk, de főleg Északkelet Magyarországon. (...)

Tétel típus:Értekezés/disszertáció (Doktori (PhD) értekezés)
Témavezető neve:Tóth Magdolna
Kulcsszavak:gyümölcstermesztés, meggyfajták, gyümölcsnemesítés
Témakör:Növénytermesztés, gyümölcstermesztés, kertészet
Azonosító kód:292
A védés dátuma:21 Május 2008
Elhelyezés dátuma:24 Ápr 2008
Utolsó változtatás:28 Szept 2013 14:38

Csak a repozitórium munkatársainak: tétel módosító lap