A termesztett Pleurotus ostreatus hibridek tulajdonságainak javítása és új hibridek előállítása vadon termő törzsek alkalmazásával

Hajdú, Csaba (2008) A termesztett Pleurotus ostreatus hibridek tulajdonságainak javítása és új hibridek előállítása vadon termő törzsek alkalmazásával. Doktori (PhD) értekezés, Budapesti Corvinus Egyetemi , Kertészettudományi Doktori Iskola.

[img]
Előnézet
PDF :
7Mb
[img]
Előnézet
PDF :
486Kb
[img]
Előnézet
PDF :
396Kb
[img]
Előnézet
PDF :
166Kb

Absztrakt (kivonat)

A laskagomba termesztés eredményessége, éppen úgy, mint minden élő objektummal foglalkozó termelési ág - mezőgazdaság, kertészet stb. – eredményessége nagymértékben függ a termesztett, vagy tenyésztett élőlény fajtájától, élettani és alaki tulajdonságaitól. A laskagomba termesztés terjedésével mind a termesztők, mind a fogyasztók részéről egyre újabb igények jelentkeznek: • a termesztett gomba legyen bőtermő, • betegségekkel szemben ellenálló, • tenyészideje legyen rövid, • kívánatos a tetszetős külső, - nem közömbös a szín sem, a fogyasztók a sötétebb alapszínt szeretik inkább, míg a konzervipar a világosabb színt kedveli, • csökkentett számban és lehetőleg az érési időszakban szórjon spórát. Piaci előnyt jelent, ha a laskagombafajta környezeti igényei egyszerű berendezésekkel olcsón kielégíthetők, és az évszakos változásoktól függetlenül folyamatosan, egész éven át termeszthető. (...)

Tétel típus:Értekezés/disszertáció (Doktori (PhD) értekezés)
Témavezető neve:Rimóczi Imre
Kulcsszavak:gombanemesítés, laskagomba, molekuláris biológia
Témakör:Növénytermesztés, gyümölcstermesztés, kertészet
Azonosító kód:290
A védés dátuma:14 Május 2008
Elhelyezés dátuma:14 Ápr 2008
Utolsó változtatás:28 Szept 2013 14:38

Csak a repozitórium munkatársainak: tétel módosító lap