Egy zöldebb Európa avagy a környezetvédelmi politika integrációjának folyamata az Európai Unióban = A Greener Europe or The Environmental Policy Integration Process in the European Union

Savoia, Remo (2008) Egy zöldebb Európa avagy a környezetvédelmi politika integrációjának folyamata az Európai Unióban = A Greener Europe or The Environmental Policy Integration Process in the European Union. Doktori (PhD) értekezés, Budapesti Corvinus Egyetem, Nemzetközi Kapcsolatok Doktori Iskola.

[img]
Előnézet
PDF :
1018Kb
[img]
Előnézet
PDF : (draft in english)
327Kb
[img]
Előnézet
PDF : (az értekezés tézisei magyar nyelven)
418Kb

Absztrakt (kivonat)

A Környezetvédelmi Politika Integrációja, azaz a KöPI, új fázisnak tekinthető az európai integrációs folyamat vonatkozásában. Célja, hogy egy olyan övezet jöjjön létre, amely nemcsak a gazdaság oldaláról fejlődik, hanem ez a fejlődés környezetvédelmi szempontból is fenntartható legyen. A KöPI egy olyan folyamatot jelent, amely elősegíti a környezetvédelmi szempontok egyéb politikákba történő integrálását a döntéshozatali eljárás legelejétől fogva annak valamennyi állomásán keresztül, a környezetvédelmi követelmények és az adott ágazati politika szükségletei közti lehetséges ellentmondások elkerülése érdekében. Végeredménye egy olyan politika, mely koherens a fenntartható fejlődés alapelvével és egyensúlyt teremt a környezetvédelmi és az ágazati követelmények között. A KöPI már az EU környezetpolitikájának kialakulása óta felmerült, mint gondolat, de kellő helyet és jelentőséget csak a kilencvenes évek második felében kapott, amikor nyilvánvalóvá vált, hogy a hagyományos „parancsolj és ellenőrizz” ("command and control") környezetvédelmi politika nem hozta meg az elvárt eredményeket. Így az Amszterdami szerződést követően a KöPI az EU egyik alapelvévé vált.

Tétel típus:Értekezés/disszertáció (Doktori (PhD) értekezés)
Témavezető neve:Kondorosi Ferenc
Kulcsszavak:Európai Unió, környezetvédelmi politika, KöPI, integrációs politika
Témakör:Környezet-gazdaságtan
Nemzetközi kapcsolatok
Azonosító kód:277
A védés dátuma:12 Február 2008
Elhelyezés dátuma:21 Jan 2008
Utolsó változtatás:28 Szept 2013 14:38

Csak a repozitórium munkatársainak: tétel módosító lap